Oglasi

Breivik dobio sudski proces protiv Norveške

U presudi se navodi da norveška država nije prekršila Breivikovo pravo na privatni i porodični život.

WB_yn66tUVo

Masovni ubica Anders Behring Breivik djelomično je dobio sudski proces protiv Norveške u kome je tvrdio da je u zatvoru bio žrtva kršenja ljudskih prava.

"Zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana je temeljna vrijednost demokratskog društva. To važi bez obzira na sve i kada je riječ o tretmanu terorista i ubica", rekla je sudija Helen Andenaes Sekulić u svojoj presudi.

U presudi se, međutim, navodi da norveška država nije prekršila Breivikovo pravo na privatni i porodični život.

Breivik (37) je osuđen za masovna ubistva i terorizam, a ponovno je u sudskom procesu nakon što je odlučio tužiti Vladu Norveške za "kršenje ljudskih prava", zbog boravka u samici i "nehumanog tretmana" u zatvoru u kojem boravi.

U utorak je u sudnici po dolasku i nakon skidanja lisica načinio nacistički pozdrav podignutom i ispruženom desnom rukom, prenosi Anadolija.

Breivik je 2011. godine u krvavom pohodu, bombaškom i oružanom napadu u Oslu, ubio 77 osoba.

Nakon desetomjesečnog suđenja za dvostruki napad koji je traumatizirao norvešku naciju i šokirao svijet, osuđen je na 21 godinu zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna u Norveškoj.

'Učestalo' stavljanje lisica

Prema norveškom zakonu, kazna može biti produžena ako se po njenom isteku utvrdi da je on i dalje opasan po društvo.

Breivik tuži Norvešku za kršenje dvije klauzule Evropske konvencije o ljudskim pravima, od kojih se jedna odnosi na poštivanje "privatnog i porodičnog života", a druga zabranjuje "nečovječno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje".

U tužbi tvrdi da je podvrgnut "ponižavajućim" postupanjima zatvorskih stražara i "učestalim" stavljanjem lisica.

Također, navodi da je "nehuman čin" to što je bio izoliran od ostalih zatvorenika te da su strogo kontrolirane njegove prepiske i posjete.

Vlasti Norveške, s druge strane, istakle su kako Breivika tretiraju "humano i dostojanstveno, bez obzira na ozbiljnost njegovih zločina".

Trenutno je jedini zatvorenik pod "visokom sigurnosti" u zatvoru Skien, dva sata vožnje južno od Osla.

Na raspolaganju su mu tri zatvorske ćelije: u jednoj spava, u drugoj uči, a u trećoj vježba.

Televizor, PlayStation i kompjuter

Ima televizor, PlayStation i kompjuter bez internetske konekcije.

Odobrena mu je svakodneva šetnja, a Vlada Norveške nedavno je potvrdila da mu je dozvoljeno i kuhati.

Njegovi kontakti su strogo pod kontrolom zatvorskih službenika, kako bi se osiguralo da ne stupi u kontakt s desničarskim ekstremistima.

Dan kada je Breivik počinio masovna ubistva, 22. juli 2011. godine, ostat će upamćen kao crni dan u historiji Norveške.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.