Bregu: Zapadni Balkan treba biti geopolitički prioritet EU-a

Proširenje Evropske unije imalo je velik utjecaj na zapadni Balkan (EPA)

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu učestvovala je u petak u Sarajevu na neformalnom sastanku Radne grupe za zapadni Balkan (WEB), koji je sazvala Rumunija, kao predsjedavajuća Vijeća Evropske unije, u saradnji s predsjedavajućim Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), čiju dužnost obavlja Bosna i Hercegovina.

Ona je istakla da je regionalna saradnja jedno od najvećih dostignuća zapadnog Balkana jer je “dosad donijela dvije ključne koristi: stabilnost, iako često pretjerano korištena, ipak je i dalje ključna riječ za regiju, i jednako važne različite praktične koristi koje se odražavaju na svakodnevni život građana, kao što je, naprimjer, Regionalni ekonomski prostor”, saopćeno je iz RCC-ja.

“Pred nama je, međutim, i dalje dug put, praćen brojnim izazovima, a najveći je od njih produbljivanje regionalne saradnje u ovom vremenu neizvjesnosti. S druge strane, regionalna saradnja i dalje donosi koristi, sa čim se slaže 72 posto građana zapadnog Balkana. Potreban je, dakle, snažan poticaj s obje strane da uspijemo, zapadni Balkan treba biti geopolitički prioritet EU-a, dok, s druge strane, regija mora nadmašiti sebe u nastojanju da postane kvalitetan partner u procesu proširenja”, rekla je Bregu.

EU najvažnija snaga regije

Dodala je da je EU najvažnija snaga u regiji za promociju demokratije, vladavine prava, poštivanja osnovnih prava i manjina.

Činjenica je, navela je ona, da je proširenje EU-a imalo velik utjecaj na zapadni Balkan.

Na neformalnom sastanku bilo je govora i o načinima i metodama kako povećati efikasnost mehanizama regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, s obzirom na to da je u zajedničkom interesu EU-a i regije da se razvije dublja saradnja u jugoistočnoj Evropi, kao i između regije i EU-a, te da se pritom osigura stabilnost i bolji život njihovih građana. 

Na sastanku su se okupili politički direktori Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i predstavnici zemalja članica EU-a kako bi zajednički razmatrali kako najbolje iskoristiti strukturu i postignuća regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, u svjetlu procesa integracije u EU i NATO.

Izvor: Agencije