Bregu: Građanima zapadnog Balkana potreban poticaj iz EU-a

Građani regije su u ogromnom broju proevropljani, rekla je Majlinda Bregu (Arhiva)

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Sarajevu da je građanima zemalja zapadnog Balkana potreban poticaj iz Evropske unije i da posljedice eventualne negativne odluke o početku pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije s Unijom neće biti nimalo laki za regiju.

“U očekivanju zvanične odluke sa sastanka Evropskog vijeća o početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, za nas u RCC-ju, kao i za cijelu regiju, vrlo je važno da se ponovi da je Zapadni Balkan sastavni dio Evropske unije. Proces evropskih integracija treba se uvijek kretati naprijed, a efekti negativne odluke neće biti nimalo laki za regiju”, rekla je Bregu na 38. sastanku Odbora RCC-ja, prenosi Beta.

Kazala je i da je prvi put otkad se mjeri proevropsko raspoloženje građana zemalja zapadnog Balkana njih 56% izrazilo podršku evropskim integracijama i ocijenila da je “građanima potreban poticaj”, saopćio je RCC.

Bregu je navela da je regionalna saradnja ključni element evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana i da je važno da regionalne inicijative obuhvataju sve partnere sa zapadnog Balkana i da se zasnivaju na prethodno preuzetim obavezama, navodi se u saopćenju.

Nova zamjenica

“Ne treba dozvoliti da se bilateralni sporovi preliju na cijeli proces regionalne saradnje, koja napreduje kad god postoji politička volja”, dodala je generalna sekretarka RCC-ja.

U četvrtak je predstavila Odboru svoju novu zamjenicu Tanju Miščević, koja je dužnost preuzela 9. oktobra.

“Iako nova u organizaciji, imam mnogo iskustva u procesu evropskih integracija i regionalne saradnje i spremna sam da to iskustvo podelim sa učesnicima RCC-ja”, rekla je Miščević u prvom obraćanju Odboru.

Odbor je, kako se navodi, usvojio izvještaj Bregu o aktivnostima RCC-ja realiziranim od prethodnog sastanka u maju i informaciju o koordinacijskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, Sekretarijata RCC-ja i Evropske unije, održanom u srijedu.

Današnji sastanak Odbora RCC-ja bio je “obojen u ružičasto” kao simboličan akt podrške ženama i muškarcima oboljelim od raka dojke i doprinos podizanju svijesti o toj široko rasprostranjenoj bolesti, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije