Oglasi

Bregu: Građanima zapadnog Balkana potreban poticaj iz EU-a

Majlinda Bregu navela je da je regionalna saradnja ključni element evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana.
'Važno je da regionalne inicijative obuhvataju sve partnere sa zapadnog Balkana', kaže BreguRCC

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Sarajevu da je građanima zemalja zapadnog Balkana potreban poticaj iz Evropske unije i da posljedice eventualne negativne odluke o početku pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije s Unijom neće biti nimalo laki za regiju.

"U očekivanju zvanične odluke sa sastanka Evropskog vijeća o početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, za nas u RCC-ju, kao i za cijelu regiju, vrlo je važno da se ponovi da je Zapadni Balkan sastavni dio Evropske unije. Proces evropskih integracija treba se uvijek kretati naprijed, a efekti negativne odluke neće biti nimalo laki za regiju", rekla je Bregu na 38. sastanku Odbora RCC-ja, prenosi Beta.

Kazala je i da je prvi put otkad se mjeri proevropsko raspoloženje građana zemalja zapadnog Balkana njih 56% izrazilo podršku evropskim integracijama i ocijenila da je "građanima potreban poticaj", saopćio je RCC.

Bregu je navela da je regionalna saradnja ključni element evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana i da je važno da regionalne inicijative obuhvataju sve partnere sa zapadnog Balkana i da se zasnivaju na prethodno preuzetim obavezama, navodi se u saopćenju.

Nova zamjenica

"Ne treba dozvoliti da se bilateralni sporovi preliju na cijeli proces regionalne saradnje, koja napreduje kad god postoji politička volja", dodala je generalna sekretarka RCC-ja.

U četvrtak je predstavila Odboru svoju novu zamjenicu Tanju Miščević, koja je dužnost preuzela 9. oktobra.

"Iako nova u organizaciji, imam mnogo iskustva u procesu evropskih integracija i regionalne saradnje i spremna sam da to iskustvo podelim sa učesnicima RCC-ja", rekla je Miščević u prvom obraćanju Odboru.

Odbor je, kako se navodi, usvojio izvještaj Bregu o aktivnostima RCC-ja realiziranim od prethodnog sastanka u maju i informaciju o koordinacijskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, Sekretarijata RCC-ja i Evropske unije, održanom u srijedu.

Današnji sastanak Odbora RCC-ja bio je "obojen u ružičasto" kao simboličan akt podrške ženama i muškarcima oboljelim od raka dojke i doprinos podizanju svijesti o toj široko rasprostranjenoj bolesti, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.