Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro zaražen COVID-om 19

Bolsonaro: Svi smo znali da će doći do svih dijelova populacije (EPA)

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, poznat po tome što je negirao snagu virusa COVID-19 i nazivao ga običnim gripom, pozitivan je na novi korona virus.

“Svi smo znali da će doći do svih dijelova populacije, prije ili kasnije. Bio je pozitivan za mene”, rekao je Bolsonaro, misleći na rezultate testa, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Ranije danas, Bolsonaro je rekao svojim pristalicama, okupljenim ispred Predsjedništva, da su mu snimali pluća i da su bila čista, ali je i upozorio ljude da mu ne prilaze.

Iz njegovog kabineta saopćili su da prima terapiju hidroksihlorikinom i azitromicinom.

Više od 1,5 miliona zaraženih u Brazilu

Više od 1,5 miliona Brazilaca pogođeno je korona virusom, a dosad je registrovano više od 63.000 žrtava.

Bolsonaro odbija uvidjeti razmjere i težinu epidemije u svojoj zemlji, zagovara otvaranje ekonomije i već je smijenio dva ministra zdravstva i na tu dužnost imenovao bivšega generala uvjeren da će on dobro voditi sektor.

Socijalno distanciranje Bolsonaro smatra mjerom koja je za ekonomiju pogubnija od samog virusa.

Zbog načina na koji upravlja krizom uzrokovanom COVID-om 19 često je na meti kritika, a mnogi ga nazivaju “tropskim Trumpom”.

Bolsonaro je, baš poput američkog predsjednika Donalda Trumpa, promovirao dva lijeka protiv malarije – hlorokin i hidroksihlorokin – kao lijekove za COVID-19, bez obzira na to što postoji malo dokaza o njihovom pozitivnom djelovanju.

Izvor: Agencije