Oglasi

Brazilski ministar: Ne postoji katastrofa klimatskih promjena

Ernesto Araujo kaže kako nedostaje naučnih dokaza o uzrocima globalnog zagrijavanja.
Araujo smatra da zagovornici klimatskih promjena podižu uzbunu zbog političkih ciljevaEPA

Brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo negirao je da je njegova zemlja spalila amazonske prašume te utvrdio kako su neutemeljena upozorenja oko globalnih klimatskih promjena prijetnja suverenitetu Brazila.

"Ne postoji katastrofa klimatskih promjena", izjavio je Araujo u razgovoru u Washingtonskoj fondaciji Heritage, prenosi agencija Hina.

"Iz rasprave koja se vodila činilo se kako je svijet došao svome kraju", ocijenio je dodavši kako je Brazil doživljen kako zemlja koja uništava planet.

'Ljevičarska zavjera'

Nedavni veliki požari u Amazonu, koji se smatra važnom zaštitom od klimatskim promjenama, izazvali su veliki međunarodni odjek i kritike upućene brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru zbog uništavanja šuma radi ekonomskog razvoja regije.

Araujo je utvrdio kako nedostaje naučnih dokaza o uzrocima globalnog zagrijavanja te da zagovornici klimatskih promjena podižu uzbunu zbog političkih ciljeva, kao dio ljevičarske zavjere protiv SAD-a i Brazila, čiji je suverenitet ugrožen.

Kazao je kako su požari u Amazoni ove godine bili u okvirima godišnjeg prosjeka te da je krčenje šuma u Brazilu odgovorno je za samo dva posto globalne emisije CO2, dok je globalno krčenje šuma bilo odgovorno za 11 posto ukupnih emisija CO2.

"Dakle, čak i ako pretpostavimo da emisije CO2 izravno kontroliraju temperaturu, što računalni modeli ne pokazuju, Brazil nije krivac", zaključio je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.