Brazilci se oprostili od nogometaša Chapecoensea

Više od 100.000 ljudi odalo je počast članovima brazilskog nogometnog kluba Chapecoense, koji su poginuli u avionskoj nesreći u Kolumbiji. Gotovo polovina stanovništva grada Chapeca došla je na lokalni stadion da se oprosti od svojih nogometaša.

Sumorni kišni dan u zemlji žalosti. Žrtve najgore brazilske sportske tragedije napokon su stigle kući. Na aerodromu u Chapecu vatromet je obasjao nebo dok su tijela nogometaša, osoblja i novinara ispraćena uz vojne počasti.

Nekoliko kilometara dalje, navijači su se okupili na mjesnom stadionu. Mnogi nisu uspjeli ući. Chapecoense je planirao iznajmiti veći stadion za finale Kontinentalog kupa, do kojega neće doći.

Rodbina je prisustvovala vjerskoj službi. Prisutni su bili i predsjednik Brazila Michel Temer i direktor Svjetske nogometne federacije Gianni Infantino. Sa tribina su navijači pjevali “Oni su šampioni.”

Jedan po jedan, pročitana su imena igrača. Mnogi nisu mogli zadržati suze. Rodbina i prijatelji su se posljednji put oprostili sa svojim najmilijima.

‘Naši heroji su na nebu’

“Naš narod će se ujediniti i, ako Bog da, svi ćemo se ponovno smijati. Klub će se obnoviti i ponovo osvojiti kup. To je ono što su naši igrači htjeli. Oni su naši heroji na nebu”, rekla je Carolina Guelli.

“Nažalost, nismo samo izgubili tim i prijatelje, već smo izgubili svoju braću. Ovaj grad je bio jedinstven. Izgubili smo mnogo više od igrača”, dodao je Juliano.

Lokalni mediji javljaju da je pilot, koji je bio suvlasnik aviokompanije, znao da će biti sankcioniran ako pošalje hitan poziv zbog nedostatka goriva. U posljednjoj komunikaciji s kontrolnim tornjem navodno je tražio da prioritetno sleti, ali nije rekao da su ugroženi.

Avion se srušio samo 13 kilometara od aerodroma u Medellinu. Mnogi vjeruju da se tragedija mogla izbjeći. Nesreće zbog nedostatka goriva su izuzetno rijetke.

“Poruke solidarnosti i podrške stižu sa svih strana. Ali, tim Chapecoensea će se morati potpuno obnoviti. Slavni brazilski klubovi su ponudili igrače, kako bi se klub mogao nastaviti takmičiti u prvoj ligi”, javlja iz Chapeca reporterka Al Jazeere Monica Villamizar.

Izvor: Al Jazeera