Brazilac protiv domovine na otvaranju SP-a

Prva utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu po mnogo čemu će biti posebna i neobična za reprezentativca Hrvatske rođenog u Brazilu Eduarda da Silvu, ali i njegovu porodicu.

U porodičnom domu u Rio de Janeiru Eduardovi majka i brat pokazuju dresove u kojima je igrao. Najviše je kockastih, crveno-bijelih…

Eduardova karijera krenula je u pravom smjeru kada su ga kao 15-godišnjeg dječaka zapazili skauti zagrebačkog Dinama i doveli u Hrvatsku.

“Nije govorio jezik. Bio je sam, ali je imao podršku. Želio je uspjeti u nogometu i zato je potisnuo emocije i krenuo u svijet”, govori njegova majka Joelma da Silva.

Hrvatsko državljanstvo je dobio 2002. godine, a onda preko mlade 2004. godine stigao i do A reprezentacije.

Za Hrvatsku je do sada u 63 utakmice postigao 29 golova.

Na otvaranju Mundijala 12. juna, kad budu igrali Brazil i Hrvatska, Eduardo će biti na drugoj strani. Na kojoj će biti njegova porodica?

Korak po korak

“Navijat ću za Eduarda. Shvatam da je za njega važno da igra za Hrvatsku na SP-u, ali, navijat ću i za Brazil. Eduardo protiv Brazila”, ističe majka, a na pitanje kako će se Eduardo ponašati kada krenu himne odgovara:

“Rekao je da će otpjevati i jednu i drugu himnu. On je Hrvat zbog posla, ali je u srcu Brazilac.”

Bez obzira na to što neće igrati za domovinu, igranje na SP-u za Eduardovog brata je izuzetna stvar.

“Korak po korak. Vrhunac karijere je igrati za reprezentaciju svoje države. Zapravo, vrhunac neće biti igranje za Brazil, već za drugu zemlju”, govori Bruno da Silva.

Eduardo je ostvario svoj san, napravio je vrhunsku nogometnu karijeru. Na svom prvom SP-u, i to u rodnom Brazilu, neće nositi žuti, već kockasti dres.

Kakav će biti osjećaj, zna samo on…

Izvor: Al Jazeera i agencije