Oglasi

Brazil ulaže u luke 27 milijardi dolara

Program predstavlja poziv liderima da ulože u modernizaciju i povećanje kapaciteta luka putem partnerstva s državom.
Brazilska Vlada je u augustu lansirala sličan investicioni plan vrijedan 60 milijardi dolara za obnovu puteva i željezniceReuters

Brazil je najavio 27 milijardi dolara vrijedan plan modernizacije luka širom zemlje radi stimuliranja posustalog ekonomskog rasta.

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff saopćila je plan koji podrazumijeva investicije od 15 milijardi dolara u periodu 2014-2015. i 12 milijardi dolara u periodu 2016-2017, na događaju kojem su prisustvovali ministri i poslovni lideri, prenosi AFP.

Program predstavlja poziv liderima "da ulože u modernizaciju i povećanje kapaciteta luka putem partnerstva s državom. Bit ćemo partneri, jer Vlada i poslovna zajednica shvataju da su efikasne luke ključne za razvoj zemlje", navela je Rousseff.

Plan uključuje 1,3 milijarde dolara investicija u poboljšanje pristupa lukama kopnom, novi regulatorni sistem, modernizaciju administracije i stimulanse za investitore.

Sniženje troškova

Osnovni cilj je da se ubrza promet dobara kroz luke uz sniženje troškova, poručio je zvaničnik zadužen za upravljanje mrežom luka Leonidas Cristino.

Brazil, šesta po veličini svjetska privreda, bit će domaćin Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu 2014. godine i Olimpijskih igara (OI) 2016. godine.

Zemlja ima blizu 8.500 kilometara plovnog puta i mrežu od 37 luka.

Brazilska Vlada je u augustu lansirala sličan investicioni plan vrijedan 60 milijardi dolara za obnovu puteva i željeznice.

Izvor: Agencije