Brazil: Tenkovima protiv narkobandi

Policija Rio de Janeira i brazilska vojska u nedjelju u zoru ušle su u ogroman kompleks favela Mare, zloglasnog uporišta narkobandi, koje žele očistiti dva i po mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva u nogometu.

Za okupaciju tog naselja, u kojem živi 130.000 stanovnika, bilo je potrebno 1.180 policajaca i vojnika, 15 oklopnih vozila, 132 policajca u civilu te četiri helikoptera, objavila je policija u Rio de Janeiru.


Obračun s kriminalom u Brazilu

Smatran jednim od najopasnijih dijelova Rija, kompleks Mare je smješten na strateškom mjestu grada gdje će prolaziti deseci hiljada navijača na Svjetskom prvenstvu, prenosi Hina.

Mare je okružen glavnim pristupnim cestama za Rio, autoputem Linha Vermelha i Linha Amarela, kao i Avenidom Brasil koja povezuje centar s predgrađima ovog grada, koji broji 12 miliona stanovnika.

Akcija vojske

U operacijama koje su prethodile ovoj okupaciji, tokom sedmice Vojna policija je uhapsila 60 osoba, među kojima i jednog narkobosa Marcela Santosa das Doresa koji je kontrolirao najmanje 11 favela.

Prema podacima obavještajnih službi, dileri su napustili Mare nakon dojave u ponedjeljak da može uslijediti okupacija.

Guverner Ria Sergio Cabral nedavno je istaknuo da u Mareu, “ima oružja, droge, ukradenih automobila i motocikala te kriminalaca koji se tamo sklanjanju kao da je to njihova teritorija”.

Pripadnici policije i vojske bit će u Mareu do 31. jula, a ako bude potrebno i duže, dok policija Rija tamo ne uspostavi upravu sa 1.500 policajaca.

U Rio de Janeiru, koji će zajedno s još 12 brazilskih gradova biti domaćin prvenstva od 12. juna do 13. jula, odigrat će se sedam utakmica među kojima i finale na stadionu Maracana. Rio će 2016. biti domaćin Olimpijskih igara.

Izvor: Al Jazeera i agencije