Brazil: Predsjednički kandidati pozivaju na prestanak nasilja

U sedmici koja je prethodila prvom krugu izbora prijavljeni su brojni slučajevi nasilja, koje od tada ne jenjava (EPA)

Dva kandidata koja će učestvovati u drugom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu pozvala su na okončanje politički motiviranog nasilja, koje je postalo glavna tema kampanje.

U sedmici koja je prethodila prvom krugu izbora 7. oktobra prijavljeni su brojni slučajevi nasilja, koje od tada ne jenjava.

Drugi krug zakazan je za 28. oktobar, prenosi Beta.

Predsjednička utrka pokazala je duboku podijeljenost brazilskog društva, koju odražavaju oprečne vizije budućnosti kandidata desnice Jaira Bolsonara i ljevičara Fernanda Haddada.

Bolsonaro 23 dana bio u bolnici

Bolsonaro je bivši kapetan vojske, koji pozitivno govori o periodu vojne diktature u Brazilu (1964-85) i obećava nasilan obračun s narko kartelima i kriminalom.

Njegov protukandidat Haddad bivši je gradonačelnik Sao Paula, koji obećava povratak vlade ljevičarskim politikama njegove Radničke partije, vladajuće od 2003. do 2016. godine.

U većini nasilnih incidenata učestvovale su Bolsonarove pristalice, a i on sam je izboden nožem 6. septembra, usred kampanje, poslije čega je 23 dana zadržan u bolnici.

Bolsonaro je u utorak navečer na Twitteru naveo da ne želi glas “nikoga ko vrši nasilje nad onima” koji nisu glasali za njega.

On je to izjavio nakon što su ga pristalice Radničke partije više dana kritizirale da je slijep za napade svojih sljedbenika.

Na okončanje brutalnosti pozvao je i Haddad, rekavši da se dvije strane moraju zajedno suprotstaviti nasilju.

“Ova eskalacija nasilja mora prestati”, naveo je Haddad na Twitteru.

Nevladina organizacija Publika, koja se bavi istraživačkim novinarstvom, zabilježila je od početka oktobra 50 fizičkih napada Bolsonarovih pristalica i šest takvih napada na njih.

Prebijanja, ubodi nožem, ubistva…

Do tih incidenata dolazilo je širom zemlje, a oni su uključivali prebijanja i ubode nožem, ali i ubistva.

Jedan od najekstremnijih slučajeva desio se u gradu Salvadoru, gdje je instruktor borilačke vještine kapoere i pristalica Radničke partije na smrt izboden nožem tokom diskusije s biračem Bolsonara.

Napadač je priznao da je ubistvo bilo politički motivirano, navela je policija.

U istom gradu uhapšen je i univerzitetski profesor nakon što je navodno autom pregazio prodavca majica s Bolsonarovim likom.

Izvor: Agencije