Oglasi

Brazil odbio pomoć G7 u gašenju požara

Iz Bolsonarovog kabineta su savjetovali francuskom predsjedniku Macronu da se bavi svojom kućom i svojim kolonijama.
Tokom posljednjih godinu dana u Brazilu je izbilo više od 77.000 požara, najviše u području AmazonijeEPA

Brazil je odbacio pomoć koju su ponudile zemlje G7 za borbu protiv požara u Amazoniji, objavio je Onyx Lorenzoni, šef kabineta predsjednika Jaira Bolsonara, koji je savjetovao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da se bavi "svojom kućom i svojim kolonijama", javlja AFP.

"Zahvaljujemo (G7 na ponuđenoj pomoći), ali njihova sredstva bit će možda važnija za reforestaciju Europe", rekao je Onyx Lorenzoni.

Skupina G7 obećala je na summitu u Biarritzu 20 milijuna dolara i hitno slanje protupožarnih zrakoplova za gašenje požara koji bukte u Amazoniji, rekli su francuski predsjednik Macron i čileanski Sebastian Pinera.

Osim zračne flote, G7 je postigao dogovor i o srednjoročnoj pomoći za pošumljavanje koji će biti finaliziran na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna i koju treba odobriti Brazil, kao i rad s nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom.

'Neka nam Macron ne dijeli lekcije'

"Inicijativa za Amazoniju" objavljena je drugog i posljednjeg dana summita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velilke Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji koje je izazvalo zabrinutost  međunarodne zajednice.

"Macron ne uspijeva izbjeći ni predvidiv požar u crkvi koja predstavlja dio svjetske baštine, a želi nam davati lekcije za našu zemlju", također je rekao Lorenzoni, u aluziji na požar koji je u travnju pogodio Notre Dame.

"Ima on puno posla kod svoje kuće i u francuskim kolonijama", dodao je, naglasivši da je "Brazil slobodna demokratska zemlja, i nikad se nije ponašao kolonijalistički ni imperijalistički kao što je to možda cilj Francuza Macrona".

Bolsonarov glasnogovornik rekao je da bi on ovaj tjedan mogao posjetiti Amazoniju kako bi provjerio na licu mjesta napore koji se ulažu za zaustavljanje požara.

Ministar: Opis situacije je malo pretjeran

Brazilski ministar obrane potvrdio je ranije da su požari u Amazoniji pod kontrolom, nakon što je raspoređeno više od 2.500 vojnika, a najavljena je i kiša u pogođenim regijama.

Opis situacije "malo je pretjeran", rekao je Fernando Azevedo e Silva, koji je novinarima naglasio po izlasku sa sastanka s predsjednikom da je Brazil posljednjih godina imao i "vrhunce požara koji su bili puno teži".

"Stanje nije jednostavno ali je pod kontrolom", istaknuo je, naglašavajući da je na zapadu Amazonije pomogla i kiša. Još uvijek "pomalo zabrinjavajućim" nazvao je stanje u tri države Brazila, među kojima je i Rondonia, koja graniči s Bolivijom.

Brazil je prihvatio pomoć Izraela koji šalje jedan zrakoplov, a ministar računa i na pomoć Čilea i Ekvadora koji su ponudili pomoć u opremi i ljudstvu.

Po posljednjim podacima, 80.626 požara zabilježeno je ove godine u Brazilu, najviše od 2013.

Kritičari optužuju brazilskog predsjednika Bolsonara da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazonije jer napada organizacije za zaštitu okoliša i ne čini dovoljno protiv uništavanja šuma.

Policija istražuje farmere

U međuvremenu, oglasio se i kabinet predsjednika Jaira Bolsonara koji je najavio da će "možda posjetiti" Amazoniju krajem tjedna, kako bi provjerio napore onih koji gase požar, prenosi Reuters.

Kako je navedeno, Čile i Ekvador su ponudili pomoć u avionima za gašenje požara.

Brazilska savezna policija će ispitati navode da su farmeri u brazilskoj državi Para prije tri tjedna, kada su izbili požari, pozvali na "Dan vatre", prenosi AP.

Nacionalni institut za istraživanje prostora, koji nadgleda krčenje šuma, zabilježio je da je broj požara porastao za 85 posto, na više od 77.000, tokom posljednjih godinu dana, što je rekordni broj od 2013. godine, kada se počela voditi ovakva vrsta evidencije.

Polovica ih je u području Amazonije, a najveći broj izbio je prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.