Brazil neće sa svoje teritorije dopustiti SAD-u invaziju na Venecuelu

Venecuela
Brazil je, kao i mnoge zapadne vlade, priznao opozicionog vođu Juana Guaidoa kao legitimnog čelnika Venecuele (EPA)

“Skupina Lima”, u kojoj su zemlje koje ne podupiru predsjednika Nicolasa Madura, pozvala je u utorak na demokratsku tranziciju u Venezueli upozorivši na “teško humanitarno stanje”, ali je odbila primjenu sile o kojoj razmišlja Washington, saveznik oporbenog čelnika Juana Guaidoa koji se želi vratiti u domovinu.

Četrnaest zemalja te skupine opetovale su “svoje uvjerenje da prijelaz u demokraciju moraju osigurati sami Venezuelci mirnim putem, u okviru ustava i međunarodnog prava, političkim i diplomatskim putem, bez primjene sile”, piše u završnoj izjavi objavljenoj nakon njihova sastanka u ponedjeljak u Bogoti.

Limska skupina na čijem su sastanku prvi put nazočili Juan Guaido i američki potpredsjednik Mike Pence, pozvala je usto Međunarodni kazneni sud (ICC) da istraži “teško humanitarno stanje” u nekadašnjoj naftnoj sili koja je zapala u krizu.

Članovi skupine su ocijenili da su “Madurovo zločinačko nasilje nad civilnim stanovništvom” i njegovo odbijanje da propusti humanitarnu pomoć koju najvećim dijelom šalju Sjedinjene Države “zločin protiv čovječnosti”, dodaje se u tekstu.

Oporbeni čelnik Juan Guaido koji je unatoč sudskoj zabrani otputovao u Kolumbiju na sastanak skupine, izjavio je u ponedjeljak da će se “ovog tjedna” vratiti u domovinu, a njegovi suradnici upozoravaju da je primio “ozbiljne i vjerodostojne prijetnje”.

Mourao: Niko se ne nada vojnom rješenju

Nicolas Maduro je sastanak Limske skupine nazvao inicijativom koja je “dio politike koja pokušava stvoriti paralelnu vlast u Venezueli”.

Brazilski potpredsjednik Hamilton Mourao izjavio je ranije kako ni pod kojim uvjetima njegova zemlja neće dopustiti SAD-u da vojno intervenira u Venezueli s brazilskog teritorija.

“Nitko se ne nada vojnom rješenju”, rekao je novinarima umirovljeni genera u Bogoti, tijekom sastanka “Skupine Lima”, bloka nacija od Argentine do Kanade, posvećene provođenju mirnog rješenja venezuelanske krize, prenosi Hina.

“Skupina Lima” neće podržati invaziju SAD-a, kazao je Mourao, te će nastaviti s diplomatskim, političkim i ekonomskim pritiskom na “režim” venezuelskog ljevičarskog predsjednika Nicolasa Madura.

Brazil je, kao i mnoge zapadne vlade, priznao oporbenog vođu Juana Guaidoa kao legitimnog čelnika Venezuele.

Sjedinjene Američke Države zatražile su hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravljalo o situaciji u Venezueli, prenijele su ranije agencije.

Pritisak SAD-a na Vijeće sigurnosti

Konkretan povod jest onemogućavanje ulaska u državu konvoja sa stranom humanitarnom pomoći, koje su spriječile snage predsjednika Madura.

Washington izvršava pritisak na Vijeće sigurnosti UN-a da formalno pozove na slobodne i poštene predsjedničke izbore u Venezueli, uz prisustvo međunarodnih promatrača, što je potaknulo Rusiju da predloži drugačiji nacrt rezolucije.

U međuvremenu je SAD uveo sankcije još četvorici venezuelskih dužnosnika u okviru stvaranja pritiska na Venezuelu i predsjednika Madura, čiji izbor Washington smatra nelegitimnim.

Akcija se podudara sa sudjelovanjem američkog potpredsjednika Mikea Pencea na sastanku zemalja regionalne “Skupine iz Lime” u Bogoti, gdje se od njega očekivalo da objavi daljnje korake protiv Madurove vlade.

SAD je priznao čelnika oporbe Juana Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele.

Pence mu je dao punu podršku, kazavši da će “SAD biti uz Guaidoa dok se ne vrati sloboda u Venezuelu”.

Pence: Sve opcije na stolu

Ponovio je prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da su “sve opcije na stolu” kako bi se Maduro svrgnuo s vlasti.

Brazil je ranije odbacio postojanje bilo kakvog rizika da dođe do sukoba na granici s Venezuelom nakon Madurove objave da zatvara tu granicu.

Venezuela je pogođena prosvjedima od 10. siječnja, kad je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat, nakon izbora koje je oporba bojkotirala.

Napetost je dodatno povećana kad se Guaido 23. siječnja proglasio vršiteljem dužnosti predsjednika, što su podržali SAD i mnoge europske i latinoameričke države.

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Izvor: Agencije