Oglasi

Brazil: Lula da Silva ipak ostaje u zatvoru

Predsjednik regionalnog apelacionog suda u Porto Alegreu blokirao je odluku sudije istog suda o puštanju osuđenog bivšeg brazilskog predsjednika na slobodu do okončanja žalbenog postupka.
Simpatizeri osuđenog bivšeg šefa države organiziraju protestne skupove, tražeći njegovo oslobađanjeEPA

Predsednik regionalnog apelacionog suda u Porto Alegreu u Brazilu Carlos Eduardo Thompson Flores doneo je odluku da bivši predsednik te zemlje Luiz Ignacio Lula da Silva ipak treba da ostane u zatvoru.

Dan ranije je sudija tog suda Rogerio Favreto naložio puštanje da Silve na slobodu do okončanja žalbenog postupka, uz obrazloženje da ne postoji zakonski osnov da se on drži u pritvoru.

S druge strane, odmah nakon Favretove odluke o puštanju bivšeg predsednika iz pritvora, oglasio se i Sergio Moro, predsedavajući sudija u procesu protiv Silve, ocenivši da sudija koji je naložio njegovo oslobađanje nema ovlašćenja za to.

Za korupciju pranje novca 12 godina

Silva je u aprilu u Kuritibi počeo služenje kazne od 12 godina zbog korupcije i pranja novca, ali uvek je tvrdio da je nevin, navodeći da je presuda politički motivisana.

Zatvorska kazna koja mu je izrečena podelila je Brazilce, navodi agencija AP.

Ankete rađene pre nego što je osuđen u aprilu ukazivale su da je Lula slovio za favorita na predsedničkim izborima, koji treba da budu održani u oktobru.

Njegove pristalice organizuju protestne skupove, tražeći oslobađanje bivšeg šefa države.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.