Brazil kasni u pripremi Svjetskog prvenstva

Za tačno godinu dana počinje svjetsko nogometno prvenstvo. Brazil se često smatra duhovnim domom ovog sporta, ali zemlju domaćina do početka Mundijala očekuju praktični izazovi – da sve bude spremno na vrijeme. Priču kako Brazil izgleda 365 dana pred početak Svjetskog prvenstva donosi Al Jazeerin Gabriel Elizondo.  

U amazonskom gradu Manausu domaćini Svjetskog prvenstva rade punom parom. Aerodrom se preuređuje da bi se kapacitet putnika udvostručio. Završeno je tek 65 posto radova. Organizatori najavljuju da će biti otvoren u decembru, ali je za sada sve samo jedno veliko gradilište.

Logistički problemi

Ni stadion u ovom gradu nije u boljoj situaciji, jer je dovršeno 60 posto planiranih radova. Materijal za dovršetak krova tek će u julu stići iz Portugala.

Plan za gradsku željeznicu, vrijedan pola milijarde dolara, također ima svoje probleme. Lokalni zvaničnici ističu da su kašnjena na gradnji stadiona i aerodorma uzrokovana logističkim problemima.

“Kritikuju nas ljudi koji nisu potpuno upoznati sa kompleksnošću cijelog projekta.  Ovo je regija koja predstavlja jedan od najvećih logističkih izazova na svijetu zbog samog terena”, navodi Miguel Neto, koordinator za Svjetsko prvenstvo u Amazonu.

Ali, Manaus nije jedini grad koji kasni sa radovima.

U svih 12 gradova zemlje domaćina postoje određena kašnjena, u žurbi da se sve izgradi na vrijeme.

Iako sa kašnjenjem od nekoliko mjeseci, brazilski zvaničnici kao uspjeh ističu nedavno otvaranje renovirane Marakene u Riju, što tumače kao znak da će sve biti spremno na vrijeme.

Stanovnici Brazila nisu oduševljeni činjenicom da će sve dodatne troškove platiti upravo porezni obveznici.

Loši putevi

“Oni su fokusirani na stadion, a sve ostalo stavljeno je po strani. Putevi su i dalje loši , javni prevoz je u haosu”, ističe Graciemara Macedo, stanovnik manausa.

Završetkom sezone kiša u Manausu očekuje se ubrzanje radova u narednim mjesecima na završetku stadiona i aerodroma.

Iako sada ne izgleda tako, domaćini ističu da će sve biti u funkciji za prvi dan Svjetskog prvenstva koje počinje tačno za godinu dana.

Izvor: Al Jazeera