Oglasi

Brazil ekonomski pretekao Veliku Britaniju

Brazilski uspon na mjesto šeste najveće ekonomske sile dio je većeg trenda u kojem rastuća gospodarstva dobro stoje.
U proteklih deset godina brazilska ekonomija je postepeno raslaEPA

Brazil je pretekao Veliku Britaniju na mjestu šeste najveće svjetske ekonomske sile, javlja istraživačka kuća iz Londona.

Na posljednjem World Economic League Tableu, Centre for Economics and Business Research (CEBR) su objavili da je ova promjena dio većeg trenda u kojem gospodarstva zemalja u razvoju pretiču neke evropske zemlje. 

"Mislim da je ovo dio velike ekonomske promjene, gdje ne samo da vidimo pomak sa zapada na istok, već vidimo kako zemlje koje proizvode vitalnu robu – hranu i energiju i takve stvari – dobro stoje i postepeno se dižu na tabeli ekonomske lige", rekao je izvršni direktor CEBR-a Douglas McWilliams.

Broj stanovnika Brazila je tri puta veći od broja stanovnika Velike Britanije, a ekonomski rast ove zemlje u 2010. godini iznosio je 7,5 posto.

Mjere protiv siromaštva

Južnoamerička zemlja se smatrala ekonomskim neuspjehom još prije deset godina, ali njihovo gospodarstvo je polako raslo i stvari su se počele mijenjati.

Vladine mjere protiv siromaštva pomakle su više od 40 miliona ljudi u novu srednju klasu.

Istraživanje također predviđa da će se Indija do 2020.godine popeti na peto mjesto.

Trenutno su najveće ekonomske sile SAD, Kina, Japan i Njemačka.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.