Brazil: 220 hiljada vojnika protiv Zike

Brazil je dobio bitku protiv virusa žute groznice, a pobijedit će i ZIKA virus, kazala brazilska predsjednica (desno) (AP)

Brazilske vlasti angažirale su 220 hiljada vojnika u borbi protiv komaraca koji prenose Zika virus i zbog kojeg je upitno čak i održavanje Olimpijskih igara u augustu u Rio de Janeiru.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff izjavila je kako “Zika virus neće ugroziti Olimpijske igre jer će Brazil do augusta ostvariti značajne rezultate u borbi protiv komaraca”.

Ona je kazala da je potpisala ukaza kojem se angažira 220 hiljada vojnika u borbi protiv virusa, a oni će posjetiti tri miliona domova, te dijeliti letke u kojima se objašnjava kako se najefikasnije boriti protiv komaraca, prijenosnika virusa.

“Brazil je dobio bitku protiv virusa žute groznice, a pobijedit će i ZIKA virus”, kazala je Rousseff.

Upozoravajući da su trudnice posebno izložene opasnosti, Rousseff je izjavila: “Ovaj rat zavisi od nas. Vlada je na čelu tih napora, ali mi ne možemo sami da dobijemo rat. Potrebno je da se uključe svi.”

Veze sa mikrocefalijom

U Brazilu je od početka 2015. godine Zikom zaraženo 1,5 miliona ljudi.

Zasad ne postoji lijek niti vakcina protiv virusa čiji se simptomi pojavljuju 12 dana nakon uboda komarca.

Iako kod većine ljudi izaziva tek blaže simptome, Zika se povezuje sa značajnim rastom broja djece koja se rađaju sa mikrocefalijom, a čije su majke tokom trudnoće bile zaražene virusom Zika.

Virus Zika pojavio se 1947. godine u šumama Ugande, dosad je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, ali se do prošle godine nije smatralo da može izazvati ozbiljnije posljedice.

Međutim, ove godine se proširio na područje cijele Amerike osim Kanade i Čilea, a naučnici vjeruju da je mutirao.

Izvor: Agencije