Bratušek ‘nije prošla’ za potpredsjednicu EK

Alenka Bratušek je jedina od predloženih kandidata koja nije dobila zeleno svjetlo nakon saslušanja (EPA)

Slovenka Alenka Bratušek, koja je bila predložena za potpredsjednicu Europske komisije za energetsku uniju, nije dobila potporu nadležnih odbora Europskog parlamenta i Slovenija će morati predložiti drugog kandidata za člana Komisije.

Odbor za industriju, istraživanje i energiju te Odbor za zaštitu okoliša velikom su većinom glasova odbacili kandidaturu bivše slovenske premijerke.

Protiv Bratušek, koja se, po općoj ocjeni, na saslušanju pokazala posve nepripremljenom, glasovalo je čak 112 članova dvaju odbora, a samo 13 ih je bilo za nju, prenosi Hina.

Jedina odbijena nakon saslušanja

Bratušek, koja pripada liberalnoj skupini, jedina je od predloženih kandidata koja nije dobila zeleno svjetlo nakon saslušanja.

Za Mađara Tibora Navracsicsa parlamentarci su još ranije zaključili da ne može biti povjerenik za obrazovanje, kulturu i državljanstvo, ali može ostati u Komisiji na nekoj drugoj dužnosti.

Isti parlamentarni odbori dali su zeleno svjetlo Španjolcu Miguelu Ariasu Caneteu iz Europske pučke stranke kao povjereniku za energiju i klimu.

Za njega je glasovalo 77 članova odbora, a 48 ih je bilo protiv.

On je na saslušanju bio izložen žestokim napadima socijalista zbog mogućeg sukoba interesa, jer je posjedovao dionice u naftnim tvrtkama koje je prodao neposredno nakon što je predložen za povjerenika u Komisiji.

Glasanje još o britanskom kandidatu

Prolazak Canetea otvara put za pozitivnu ocjenu za francuskog kandidata Pierrea Moscovicija, koji je predložen za povjerenika za ekonomske poslove.

Iz EPP-a su tijekom dana poručivali da Moscovici, koji pripada socijalistima, neće proći ako padne Canete.

Preostaje još glasovanje o britanskom kandidatu Jonathanu Hillu, koji je jedini do sada bio pozvan na dodatno saslušanje.

Očekuje se da će i on proći na glasovanju u srijedu navečer.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srjedu da će njegova Vlada odmah početi odlučivati o novom kandidatu iz Slovenije za EK-a, ali nije želio iznositi imena.

“Sada je na Vladi da odmah donese odluku o sljedećem kandidatu, zauzet ću se za to da Vlada što prije nađe odgovarajućeg kandidata”, kazao je on novinarima u Milanu, gdje je prisustvovao summitu EU-a o zapošljavanju.

Potencijalna kandidatkinja Violeta Bulc

“Odluka mora biti poznata već idućih dana, pred Vladom je zahtjevan zadatak”, dodao je Cerar, ne želeći iznositi imena potencijalnih kandidata, rekavši da je za to prerano.

Slovenski premijer je rekao da će moguće kandidata tražiti i u redovima svoje stranke, ali se o svemu mora najprije konzultirati s koalicijskim partnerima u Vladi.

Na pitanje može li Slovenija u EK-u zadržati potpredsjedničko mjesto koje je bilo ponuđeno Alenki Bratušek, Cerar je kazao da ne može špekulirati i da će se informirati o nastaloj situaciji.

Slovenski mediji javljaju da je potencijalna kandidatkinja za članicu EK-a iz Slovenije i Violeta Bulc, članica Cerarove stranke, koja je u njegovoj Vladi ministrica bez portfelja, zadužena za strateške projekte, razvoj i kohezijsku politiku.

Izvor: Agencije