Branimir Bunjac kaže da će tek odlučiti napušta li Živi zid

Pernar je informaciju da Bunjac i on izlaze iz stranke objavio na svojoj Facebook-stranici (Patrik Macek / PIXSELL)

Suspendirani član Živog zida, zastupnik u Hrvatskom saboru Branimir Bunjac, u četvrtak je, suprotno ranijoj izjavi Ivana Pernara da su obojica danas napustila stranku, izjavio da nije donio konačnu odluku te da o tome treba odlučiti u iduća 24 sata.

“U svakom slučaju to je jedna od opcija i to će se znati vrlo brzo”, rekao je novinarima, pojasnivši da se prije konačne odluke tijekom prijepodneva želi konzultirati s ljudima do čijeg mišljenja jako drži, a riječ je o ljudima koji imaju veliko životno iskustvo, pri čemu nisu nužno u politici. 

“Mislim da o tome treba odlučiti u sljedeća 24 sata”, dodao je.

“U ovakvom Živom zidu sigurno nitko ne može opstati osim par ljudi koji dobivaju plaću od stranke, a ako dođe do unutarstranačkih izbora, tada bi možda mogli nastaviti tamo gdje smo stali”, poručio je Bunjac.

Na pitanje je li takvim stavom prevario Pernara, koji je zbog njega izašao iz Živog zida, rekao je da nije još stigao s njim razgovarati.

“Uskladit ćemo mišljenja. Ono što je on rekao, osnivanje nove stranke, jest opcija i realnost. O tome se mora vrlo brzo odlučiti. U tome imamo podršku ogromnog članstva”, kazao je, dodavši da je na sve spreman, bilo da je riječ o nastavku borbe u nekom drugom političkom okviru ili, pak, povratku u političku anonimnost.”

Pernar: Bunjac i ja napuštamo Živi zid

Što se tiče Tihomira Lukanića, zbog koga je sukob u stranci izbio, rekao je da on s bračnim parom Sinčić drži kvorum u Glavnom odboru Živog zida, koji ima pet članova i može donositi odluke.

Napomenuo je da njih troje odlučuju hoće li biti provedeni unutarstranački izbori, a u praksi isključivo Vladimira Palfi, supruga predsjednika stranke Ivana Vilibora Sinčića. 

Naglasio je i da već desetak dana u Klubu zastupnika stoji zahtjev za aktivaciju njezina mandata.

Upitan bi li bio spreman odreći se mandata u Europskom parlamentu kako bi se vratio mir u kuću, uzvratio je da bi morao mandat imati da bi ga se uopće mogao odreći.

“Taj mandat ja nemam. To je Sinčićev mandat. Ako on podnese ostavku, tada možemo razgovarati o tome da i ja podnesem ostavku s obzirom na to da sam drugi na listi”, odgovorio je. A na pitanje je li spreman to učiniti kazao je da nema problema, da bi bio spreman na to. No, dodaje, istovremeno bi ostavku morao podnijeti i Lukanić jer je odgovoran za izborni poraz i propast referenduma.

Ranije u četvrtak saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar objavio je da, zajedno s drugim zastupnikom Branimirom Bunjcem, napušta stranku.

Na to je reagirao predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić priopćivši da će u idućih šest dana inzistirati na nizu sastanaka s kolegama na svim razinama u stranci, jer se kriza rješava dijalogom, a ne ultimatumima.

Do završetka tih sastanaka neće donijeti nijednu stranačku odluku.

“S obzirom na veliku količinu informacija koje se u kratkom vremenu pojavljuju u medijima i na količinu emocija, kao najodgovornija osoba u stranci imam obvezu prema biračima, javnosti i članovima postupati zrelo i trezveno, kao odgovoran čovjek i odgovoran političar”, naveo je Sinčić u priopćenju.

Sukob zbog pozicije zastupnika u EP-u

U međuvremenu je Pernar na svojoj Facebook stranici objavio da on i Bunjac izlaze iz Živog zida. Pernar je prethodno ultimativno zatražio da potpredsjednica Živog zida Vladimira Palfi, inače Sinčićeva supruga, do 10 sati podnese ostavku ili će on i Bunjac otići iz stranke.

“Izlazim iz Živog zida, kao i kolega Bunjac. Kolega Sinčić donio je konačnu odluku, koja je bila i očekivana. Još jedanput stao je na stranu svoje supruge. Interes stranke, volja članstva i mišljenje javnosti, nažalost, mu je nebitno. Što se tiče dijaloga kojeg sada zagovara, i on sam zna da ga već godinama nema, i to zbog osobe čija ostavka se danas traži”, naveo je Pernar.

Potom je na Facebooku objavio da je “spreman za nove borbe i utakmice”, te da će uskoro biti formirana nova stranka.

U Živom zidu došlo je do sukoba u vezi s time tko će biti stranački zastupnik u Europskom parlamentu. Bunjac i Pernar optužili su Palfi da provodi samovolju u stranci te da je ona glavni uzrok krize.

Bunjac, koji se usprotivio odluci da nositelj liste Tihomir Lukanić bude europarlamentarni zastupnik, u utorak je suspendiran jer se, izvijestio je Sinčić, nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament.

Pernar je potom najavio da će napustiti Živi zid bude li isključen Bunjac, a Sinčić je prozvao svoje dosadašnje najbliže suradnike Bunjca i Pernara za “koristoljublje i častohleplje”.

Izvor: Agencije