Brammertz žali što nisu osuđeni Gotovina, Haradinaj i Perišić

Posljednji haški tužitelj smatra da je Haški sud presudama napisao veliki dio historije sukoba u bivšoj Jugoslaviji (Anadolija)

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Serge Brammertz izrazio je žaljenje što neki predmeti, poput suđenja Anti Gotovini, Ramushu Haradinaju i Momčilu Perišiću nisu završili osuđujućom presudom.

No, ne misli da Haški sud izravno vodi ka pomirenju naroda na Balkanu, ali smatra da je utvrđivanje odgovornosti preduvjet za pomirenje.

Brammertz je u intervjuu Večernjim novostima rekao da “presude imaju onakav učinak kakav im političke vođe i mediji odluče dati”, navodeći da su “lideri odgovorni za posljedice ako odluče produbiti podjele i pojačati napetosti”.

Komentirajući kazne na koje su osuđeni Srbi, podsjetio je da su se Srbi borili i u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini, i na Kosovu, i da su srpske vođe “počinile stravično etničko čišćenje na svim tim mjestima”.

“Ako se prihvati ova činjenica, onda nimalo ne iznenađuje da su većina onih koje je Haški sud osudio Srbi. Ako se ta činjenica ne prihvati, što je izgleda slučaj među srpskim dužnosnicima i u javnosti, onda se stvarno radi o odbijanju da se prihvati istina”, rekao je Brammertz.

Ako nije bilo presuda, zločini su se ipak dogodili

Istaknuo je i kako Tužiteljstvo nije zadovoljno ishodom nekih predmeta, među kojima su oslobađajuća presuda hrvatskom generalu Anti Gotovini, slučaj Ramusha Haradinaja, ali i predmet u kojem je suđeno srbijanskom generalu Momčilu Perišiću.

“Nismo zadovoljni zato što smo predočili najbolje dokaze koji su bili na raspolaganju, ali suci se nisu složili s nama. No, važno je reći kako smo u tim predmetima dokazali da se zločini jesu dogodili”, naveo je Brammertz.

Po njegovim riječima, Sud je procesuirao pojedince za zločine nad Srbima, ali ima još predmeta koji su u toku pred nacionalnim sudovima, naročito u BiH, za zločine počinjene u Posavini i Konjicu.

“Nama u Tužiteljstvu i našim kolegama koji rade na nacionalnom nivou jako je stalo do pravde za srpske žrtve, kao što nam je stalo do pravde za sve žrtve. No, često izgleda da političari samo žele iskoristiti žrtve u političke svrhe. Iako neki tvrde da su stotine tisuća Srba bili žrtve ratnih zločina tokom sukoba, ni Tužiteljstvo, ni bilo koji drugi međunarodni sud nikada nisu dobili dokaze s tim u vezi”, rekao je Brammertz.

‘Pravda ostvarena kroz postupke’

Još je rekao kako je Haški sud svojim presudama “napisao veliki dio povijesti sukoba u bivšoj Jugoslaviji, te pokazao kako je svoje dužnosti izvršio nezavisno, nepristrano i bez obzira na nacionalnost i vjeroispovjest, vođen samo dokazima i pravom”.

“Mislim da je pravda ostvarena kroz postupke, ali uvijek kažem – to pitanje treba postaviti žrtvama”, naveo je.

Na konstataciju da se može shvatiti kako nitko iz državnog vrha Srbije nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, ali jeste iz Hrvatske, Brammertz kaže da je “u više predmeta utvrđeno da su srpske vođe bile dio udruženih zločinačkih pothvata za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, uključujući visoke srbijanske dužnosnike poput Slobodana Miloševića i Nikole Šainovića”.

Međunarodnih kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu se gasi, nakon 24 godine djelovanja, a žalbene predmete preuzima tzv. Rezidualni mehanizam za međunarodne kaznene sudove.

Izvor: Agencije