Brammertz upozorio na kontinuirano veličanje ratnih zločinaca na Balkanu

Hitno su potrebni lideri koji će se zalagati za pomirenje i izgradnju mira, kaže Brammertz (EPA)

Tužilac Serge Brammertz, iz Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), zaključio je u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da saradnja s Tužilaštvom “nije samo zakonska obaveza, nego još više moralna obaveza prema žrtvama i preživjelima”.

Pored ostalog, Brammertz se osvrnuo na ograničeni broj suđenja i žalbenih postupaka iz nadležnosti Mehanizma, te napomenuo utjecaj pandemije COVID-a 19 na postupke u predmetima Turinabo, Stanišić i Simatović te Mladić, prenosi Fena.

Uprkos obustavi postupaka u sudnici, Tužilaštvo je nastavilo u potpunosti raditi na tim predmetima van sudnice i nastavilo je da obavlja i ostale funkcije iz svog mandata, efikasno osiguravajući kontinuitet poslovanja uprkos značajnim izazovima, rekao je.

On je ponovno obavijestio Vijeće sigurnosti o kontinuiranom veličanju ratnih zločinaca i negiranju zločina u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

‘Prekinuti s retorikom prošlosti’

Tužilac je izvijestio da je u bivšoj Jugoslaviji negiranje zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca prevlađujuće i da “negiranje i veličanje često potiču ili podržavaju političari i zvaničnici širom regije”.

Ovogodišnjim obilježavanjem 25. godišnjice mnogih zapaženih događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući genocid u Srebrenici, tužilac je pozvao sve zvaničnike i javne ličnosti da se ponašaju odgovorno i da žrtve i civilne patnje stave u prvi plan svih komemoracija.

Zaključio je da je nakon 25 godina “odavno trebalo prekinuti s retorikom prošlosti”, ali i da su “hitno potrebni lideri koji će se zalagati za pomirenje i izgradnju mira”, saopćio je UN. 

Još je kazao i da je Tužilaštvo sada riješilo slučajeve dva od tri glavna bjegunca protiv kojih je Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) podigao optužnice.

Izvor: Agencije