Brammertz traži objašnjenje smanjenja kazne osuđenom ratnom zločincu

Serge Brammertz će o slanju Marka Radića u Hrvatsku i smanjivanju kazne obavijestiti i Ujedinjene narode (EPA)

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Serge Brammertz je iskazano nezadovoljstvo odlukom hrvatskog pravosuđa kojom je Marku Radiću, osuđenom za ratne zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, drastično smanjena izrečena zatvorska kazna.

Prethodno je Radić iz Bosne i Hercegovine prebačen na izdržavanje ostatka kazne u Hrvatsku.

Brammertz je ministru pravosuđa Bosne i Hercegovine Josipu Grubešu uputio pismo povodom nove presude Radiću te najavio da će o cijelom slučaju izvijestiti i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ubistva, silovanja, zlostavljanja zatočenika

“Pismo sam dobio i sastavit ću odgovor u ime Ministarstva pravosuđa [Bosne i Hercegovine] i Brammertzu, i Vijeću sigurnosti [UN-a]”, kazao je Grubeša novinarima u Sarajevu.

Pri tome je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da se pismo pojavilo u medijima u Bosni i Hrertcegovini i prije nego što je stiglo u njegov ured.

Smatra da je riječ o pritisku na njega.

Brammertzu je neshvatljivo to što je Grubeša kao ministar potpisao odluku kojom je u listopadu dao suglasnost da se bivšem časniku Hrvatskog vijeća obrane Marku Radiću, koji je u Bosni i Hercegovini 2011. godine pravomoćno osuđen na 21 godinu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u logoru Vojno kod Mostara, uključujući ubojstva, silovanja i zlostavljanja zatočenika, dozvoli da ostatak kazne izdržava u Hrvatskoj.

Ne priznaje udruženi zločinački poduhvat

Županijski sud u Zagrebu u kolovozu je prihvatio preuzeti provedbu presude Suda Bosne i Hercegovine, ali je kaznu preinačio na 12,5 godina zatvora, uz obrazloženje kako hrvatski zakoni ne poznaju kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata, po kojemu je Radić osuđen u Bosni i Hercegovini.

Gotovo prepolovljena kazna za ratne zločine izazvala je brojna negativna reagiranja u Bosni i Hercegovini, a njima se pridružio i Brammertz, koji za ovaj skandal okrivljuje ministra Grubešu, koji dolazi iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

“Ovo je rezultat koji je teško razumjeti i vjerovatno će potkopati povjerenje žrtava i javnosti u Ministarstvo pravosuđa i u pravosudni sustav Bosne i Hercegovine”, piše u Brammertzovu pismu Grubeši.

Glavni tužitelj od ministra pravosuđa Bosne i Hercegovine sada traži pojašnjenje je li znao što transfer Radića u Hrvatsku znači, odnosno je li znao kako će doći do drastičnog smanjenja kazne.

Grubeša bez konkretnog odgovora

“Posebno bi bilo važno znati hoćete li zatražiti od Hrvatske da vrati Radića u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se presuda koju je izreklo Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine u cijelosti provela”, pitanje je koje je Grubeši izravno postavio Brammertz.

Ministar Grubeša na to nije želio dati konkretan odgovor, nego je samo kazao kako žali jer ne može biti u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi iznio stajalište Bosne i Hercegovine.

“Mi smo to radili temeljem sporazuma iz 1996. godine između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u kojemu je jasno rečeno koji su kriteriji za slanje osuđenika na izdržavanje kazne u druge zemlje. Ovaj predmet nije jedini koji smo radili. Takvih transfera je bilo na stotine i nikada nije bilo nikakvih problema i uvijek se priznavala presuda suda zemlje iz koje osuđenik odlazi”, uopćeno je odgovorio Grubeša.

Izvor: Agencije