Brammertz: Sve manje suđenja, sve više veličanja ratnih zločinaca

Ako politika slavi zločince, kako očekujete da državni tužitelji rade?, upitao je Serge Brammertz (Arhiva)

Procesuiranje ratnih zločina u državama bivše Jugoslavije nazaduje u posljednjih nekoliko godina, izjavio je u utorak Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova Ujedinjenih naroda, i upozorio da javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina.

“Nesretna činjenica je da je situacija loša i nekoliko godina nazaduje po pitanju državnih progona ratnih zločinaca i regionalne saradnje”, poručio je on na međunarodnoj konferenciji “Pravda nakon Haaga” u Zagrebu, prenosi Hina.

“Svaki put kad dođem u regiju šokira me razlika između pristupa dužnosnika koji nisu voljni pokazati interes za osuđivanje ratnih zločina i očajne situacije žrtava”, rekao je Brammertz na skupu koji su organizirali Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i udruge Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Sense – Centar za tranzicijsku pravdu.

S iznimkom Bosne i Hercegovine, svake godine ima sve manje suđenja za ratne zločina, a javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina, istaknuo je bivši glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Vlade zločince treniraju kao heroje

“Prije nekoliko godina bi mi bilo nevjerovatno da bi vlada ili ministri govorili o ratnim kriminalcima na način na koji to čine danas, tretirajući ih kao heroje”, kazao je on.

Brammertz je zaključio kako je nakon zatvaranja Haškog tribunala i hapšenja posljednjih bjegunaca pala energija za procesuiranje ratnih zločina te da je državnim tužiteljima situacija danas teža, jer su haški pravnici imali snažniju međunarodnu podršku, koja je i dalje potrebna, jer državna tijela nemaju dovoljna sredstva i osoblje.

“Ako politika slavi zločince, kako očekujete da državni tužitelji rade?”, upitao je.

Konferencija “Pravda nakon Haaga” održava se u utorak i srijedu u Novinarskom domu u Zagrebu, a sudjeluju predstavnici državnih tužiteljstva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, civilnog društva, medija, univerziteta i predstavnika diplomatskog kora. 

Izvor: Agencije