Brammertz: Slab pomak u traženju nestalih

Glavni haški tužilac u izvještaju Vijeću sigurnosti naveo da se trenutno vode procesi protiv 12 pojedinaca (EPA)

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz, podnoseći polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, istakao je dobru saradnju Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Svaka od ovih država odgovorila je prikladno zahtjevima za dokumente i svjedoke a to će se od njih i dalje tražiti, navodi se u izvještaju.

Brammertz je izrazio nadu da će se do kraja godine okončati suđenja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

Tribunal i njegova uloga nikada nisu bili toliko kritizirani u 20 godina postojanja kao sada, u završnici rada, kazao je glavni tužitelj poručujući kako će se rad, uprkos tome, nastaviti kao i dosada.

Problemi nacionalnih strategija

Brammertz je kritizirao vlasti zbog slabih pomaka u traženju nestalih, te upozorio na potrebu boljeg rada domaćeg pravosuđa.

„Problemi nacionalnih strategija oko ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji, posebno u BiH, postaju sve uznemirujući. Ti problemi ostaju i potrebna je hitna akcija na više frontova ako se situacija želi promijeniti“, rekao je Brammertz.

„Vezano s tim, putujem u Sarajevo krajem juna na ozbiljne razgovore o statusu slučajeva koje smo prebacili iz mog ureda prema BiH. U isto vrijeme održat ćemo u Sarajevu praktične seminare s entitetskim tužiteljima o pristupu materijalima iz naše arhive. Želimo vidjeti veću posvećenost u korištenju resursa dostupnih u Hagu.“

Brammertz je u izvještaju istakao da je zadovoljan saradnjom Srbije sa tom institucijom, uz ocjenu da Srbija ima važnu ulogu u uspješnom završetku rada Tribunala.

Glavni tužilac je u izvještaju u koji je Tanjug imao uvid, a odnosi se na period od novembra prošle do maja ove godine, naveo da je Srbija nastavila sarađivati sa Tužilaštvom i da je adekvatno odgovorila na 21 zahtjev za pomoć koji je stigao iz Haga.

Izvještaj o jatacima

Osvrćući se na istragu o jatacima Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Brammertz je naveo da se Srbija obavezala osigurati sveobuhvatan izvještaj u kome će biti objašnjeno kako su ovi bjegunci toliko dugo izbjegavali hapšenje.

“Tužilaštvo konstatira da je rad na tome u toku i podstiče srpske vlasti na to da se ovo pitanje okonča na brz i efikasan način”, dodaje se u izvještaju u koji je uvid imao Tanjug.

Kada je riječ o sudskom procesu protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, kaže se da će presuda biti donesena 30. oktobra, što je tri mjeseca kasnije nego što se očekivalo, dok bi drugostepena odluka u postupku protiv Vlastimira Đorđevića trebala biti saopćena u decembru.

Glavni haški tužilac je naveo da se trenutno vode procesi protiv 12 pojedinaca, dok je suđenje za 13 osoba u žalbenom postupku.

Izvor: Al Jazeera i agencije