Brammertz: Na Balkanu negiraju zločine i veličaju zločince

'Neki političari promoviraju revizionističke historije, dok drugi pokušavaju dobiti glasove komemoracijama ratnim zločincima umjesto njihovim osudama', kaže Brammertz (EPA)

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Serge Brammertz, govoreći o zemljama bivše Jugoslavije na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je da je širom Balkana prisutno negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Kako se navodi u saopćenju Mehanizma, Brammertz je rekao da se dubina tog problema može vidjeti kroz akcije političara, prenosi Tanjug.

“Oni ne traže glasove obećavajući pomirenje ili gradeći mostove ka drugim zajednicama. Umjesto toga političari vjeruju da dobijaju izbore negiranjem zločina i veličanjem odgovornih. Neki promoviraju revizionističke historije, dok drugi pokušavaju dobiti glasove komemoracijama ratnim zločincima umjesto njihovim osudama”, tvrdi Brammertz.

Pravda za žrtve

To je rekao govoreći o tome koliki je napredak postignut u pokušaju da se ostvari veća pravda za žrtve u Ruandi i zemljama bivše Jugoslavije.

Ocijenio je da treba uraditi još mnogo toga, s obzirom na to da, kako je naglasio, vlasti u Ruandi i dalje tragaju za više od 500 bjegunaca, dok u zemljama bivše Jugoslavije nacionalni sudovi trebaju procesuirati još hiljade slučajeva.

Također je obavijestio Vijeće sigurnosti UN-a o aktuelnim postupcima pod nadležnošću Mehanizma, odnosno u vezi sa žalbenim postupkom u slučaju Ratka Mladića, ponovnim suđenjem Stanišiću i Simatoviću, kao i u vezi s postupcima u slučajevima koji se vode zbog genocida u Ruandi.

Ministarstvo pravde ranije je najavilo da će na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti biti predstavljen novi šestomjesečni izvještaj o radu Mehanizma, u okviru kojeg je razmatrana i saradnja Srbije s tim međunarodnim sudom.

Izvor: Agencije