Brammertz i Meron: Presuda Karadžiću 2018, Mladiću 2020.

Deset hiljada porodica sa svih strana, još ne zna sudbinu svojih voljenih, istakao je Serge Brammertz (EPA)

Žalbeni postupak u predmetu Radovana Karadžića trebalo bi da bude okončan do kraja godine, a u predmetu Ratka Mladića do kraja 2020, najavili su glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz i predsednik suda Theodor Meron pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Posle izricanja drugostepene presude u predmetu [Vojislav] Šešelj, preostala su samo tri predmeta. Predviđeno je da žalbeni postupak u predmetu Karadžić bude okončan do kraja 2018. godine, dok se za suđenje u predmetu [Mićo] Stanišić i [Franko] Simatović i žalbeni postupak u predmetu Mladić očekuje da budu okončani do kraja 2020. godine. Tada bi preostao samo eventualni žalbeni postupak u predmetu Stanišić i Simatović”, rekao je Brammertz.

Govoreći o traganju za nestalim osobama u bivšoj Jugoslaviji, on je napomenuo da su mnogi akteri preuzeli inicijativu da pokrenu to pitanje s Tužilaštvom i da zatraže njegovu pomoć.

Potraga za nestalim imperativ

“Hitno su potrebni napori kako bi se ojačalo traganje za nestalim osobama. Deset hiljada porodica sa svih strana još ne zna sudbinu svojih voljenih”, istakao je Brammertz.

Naglasio je da Međunarodni komitet Crvenog krsta pokreće petogodišnju strategiju za podršku traganju za nestalim osobama, kao i da je Tužilaštvo opredeljeno za pružanje svake moguće pomoći.

On je, međutim, rekao da su “vlasti dale mnogo obećanja za podršku tom radu, koja ostaju samo na papiru”, i poručio da je “politička volja potrebna kako bi se stvorili uslovi da svedoci pristupe sa informacijama”.

“Potraga za nestalim osobama predstavlja humanitarni imperativ. Vreme je da političke vlasti preuzmu odgovornost za svoja obećanja i da pokažu hrabrost i ostave po strani sve druge faktore”, poručio je Brammertz, navodi se u saopštenju Međunarodnog rezidualnog mehanizma.

Meron je podsetio da je žalbeni pretres u predmetu Šešelj održan 13. decembra 2017. godine, a drugostepena presuda 11. aprila ove godine, kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata u Vojvodini.

Presuda Karadžiću do decembra

Naveo je da je žalbeni pretres u predmetu Karadžić održan 23. i 24. aprila, nakon što je prvostepeno bivši predsjednik Republike Srpske osuđen na 40 godina zavora za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Cilj je da se postupak u predmetu okonča do decembra ove godine, znatno ranije nego što je prethodno planirano.

Ocenio je da postoji dobar napredak u drugim aktuelnim predmetima, kao što su ponovno suđenje u slučaju Stanišić i Simatović, i dodao da su najave žalbi podnete u predmetu Mladić.

Mladić je za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini prvpostepeno osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Meron, koji je podneo redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN-a o radu tog suda, istakao je da je Mehanizam postao samostalan prvi put posle zatvaranja Tribunala za bivšu Jugoslaviju, a nakon što je preuzeo punu odgovornost za rezidualne funkcije MKSJ i MKSR.

Neočekivani izazovi bez presedana

On je ukazao da se Mehanizam suočava sa neočekivanim izazovima bez presedana u vezi sa ograničenjima resursa od početka godine.

Mehanizam je pomogao nedavno osnivanje Informativnog centra o MKSJ u Sarajevu i namerava da podrži slične inicijative u budućnosti, rekao je Meron.

Na sednici Saveta bezbednosti UN-a predstavljen je redovni Izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je nasledio Haški tribunal.

Izvor: Agencije