Brammertz: Crna Gora je pozitivan primjer za cijelu regiju

Brammertz je potpisao Memorandum o razumijevanju između Ureda tužioca Mehanizma pri UN-u i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore (Anadolija)

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Serge Brammertz rekao je u utorak tokom posjete Crnoj Gori da je zadovoljan saradnjom te zemlje, koja predstavlja pozitivan primjer za cijelu regiju.

Brammertz je nakon razgovora s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem izrazio zadovoljstvo odnosom Crne Gore prema radu, misiji i ciljevima međunarodnih krivičnih sudova, te ocijenio da ta saradnja predstavlja primjer za cijelu regiju, prenosi Hina.

“Crna Gora posebnu pažnju posvećuje saradnji s međunarodnom zajednicom u vezi s istragama koje se odnose na kršenje normi međunarodnog humanitarnog prava, u cilju postizanja mira, sigurnosti, vladavine prava i punog poštovanja ljudskih prava u regiji”, rekao je Darmanović.

Tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivični sud pri Ujedinjenim narodima (UN) Serge Brammertz boravi u posjeti Crnoj Gori, gdje je razgovarao i s najvišim predstavnicima crnogorskog tužilaštva.

Memorandum o razumijevanju

Brammertz je potpisao Memorandum o razumijevanju između Ureda tužioca Mehanizma pri UN-u i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, koji će crnogorskom tužilaštvu omogućiti pristup informacijama, dokazima i materijalima vezanim za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. 

Memorandum o razumijevanju Brammertz je potpisao s vrhovnim državnim tužiocem Crne Gore Ivicom Stankovićem, piše Anadolija.

Govoreći o saradnji s crnogorskim tužiocima, rekao je da je u prošlosti imao prilike razgovarati s crnogorskim kolegama, kao i da se saradnja odvija konstruktivno. 

“Kao što znate, Mehanizam za krivični sud pri Ujedinjenim narodima preuzeo je obaveze Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Zadovoljni smo što nam omogućavate da našu saradnju pospješujemo i što ćete kroz pristup elektronskoj dokumentaciji imati direktan pristup milionima stranica. To znači i da ćete moći direktno komunicirati s nama. Postoje materijali na kojima i dalje radimo i neki od tih slučajeva još nisu spremni da se prebace na nacionalni nivo. Ova saradnja označava i razmjenu znanja, iskustava i organiziranje obuka u izgradnji kapaciteta”, rekao je Brammertz. 

Prema njegovim riječima, mnoge žrtve čekaju na to da se počinioci zločina privedu pravdi. 

“Vjerujemo da vaš i naš tim u Hagu zajedno mogu ubrzati ovaj proces i dovesti počinioce pred lice pravde”, dodao je Brammertz. 

Osigurati informacije i dokaze

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković poručio je da se pravosudno suočavanje s ratnim zločinima i njihov krivičnopravni tretman susreću s brojnim specifičnostima. 

“Kažnjavanje za ratne zločine nosi u sebi duboke implikacije šireg društvenog karaktera, što predstavlja indikator demokratskih kapaciteta i vladavine prava u svim državama koje su suočene sa ovim problemom. Nažalost, svjedoci smo da su tokom ‘90-ih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije trajali sukobi u kojima su od strane pojedinaca učinjena krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava, što je rezultiralo i teškim povredama Ženevske konvencije”, rekao je Stanković. 

Zato će današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju omogućiti pristup informacijama za crnogorsko tužilaštvo u slučajevima ratnih zločina.

“Memorandum ima za cilj da tužilaštvo Mehanizma obezbjeđuje informacije, dokaze, materijale i drugu pomoć koju Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore bude tražilo u svrhu izviđanja, istrage ili sudskih postupaka u vezi s kršenjem međunarodnog humanitarnog prava počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. godine. U Specijalnom državnom tužilaštvu u fazi izviđaja se nalaze četiri predmeta, u kojima se prikupljaju podaci i dokazi koji se odnose na događaje koji su se desili na teritoriji Kosova, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a sve u pravcu istraživanja da li je učinjeno djelo ratnog zločina. Državno tužilaštvo Crne Gore dodatno se obavezalo da će usmjeriti fokus na identifikaciju događaja vezanih za ratne zločine i identifikaciju crnogorskih državljana koji su možda učestvovali u tim događajima”, dodao je Stanković. 

Brammertz će danas razgovarati i s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Izvor: Agencije