Bradić: Sport u Sarajevu zarobljen, treba ga osloboditi

Bradić: Kad moralna podrška postane platežno sredstvo, KK Bosna će biti najbogatiji klub u Evropi (Facebook/ KK Bosna Royal)

Kada moralna podrška postane platežno sredstvo u Bosni i Hercegovini, Košarkaški klub Bosna bit će najbogatiji klub u Evropi, kaže u intervjuu za Al Jazeeru Balkans Almir Bradić, potpredsjednik KK Bosna Royal i posljednji verificirani predsjednik KK Bosna.

„Studenti“ ovih dana obilježavaju četiri decenije od osvajanja evropske titule, ali to slavlje žestoko muti činjenica kako su posljednji u prvenstvu Bosne i Hercegovine, kako vlasti glavnog grada države ne žele finansijski podržati rad kluba koga je od sunovrata u ambis 2014. godine spasilo spajanje sa KK Royal iz Sarajeva.

Tada se za Royal govorilo kako je „zdrav kolektiv koji može pomoći evropskom prvaku da stane na noge“, kako će „društvo stati iza novog-starog kluba kako bi se Bosna oporavila i vratila na vrh“, kako će svi nivoi vlasti stati iza kluba…

U posljednje vrijeme klub iz bh. prijestolnice, jedan od njenih zaštitnih znakova je u agoniji, nema podrške izuzev iz Kantona Sarajevo, ali nekoliko desetaka hiljada eura na godišnjem nivou malo znači u vrijeme kada ekipe iz regije od svojih gradova i država imaju stotine hiljada, pa i milione eura pomoći.

Od 2014. do nedavno je bilo malo priče oko KK Bosna, činilo se kako sve ide kako treba. Vratilo se u elitni rang nakon pada u niže lige, osvajala se i titula prvaka, nastupalo se u nekoliko evropskih takmičenja.

No, ponovo je KK Bosna posljednjeplasirana i seli se u niži rang sa samo jednom pobjedom i 20-ak poraza.

  • Kako se ovo desilo? Ponovo od prvaka do borbe za opstanak u kojoj ste poraženi?

Govorim iz dugogodišnjeg iskustva kada vam kažem kako je jako teško voziti bicikl uzbrdo, svi vas kao ‘bodre’, a pored vas trče likovi i guraju stapove među žice točkova. Kada moralna podrška postane platežno sredstvo u BIH, KK Bosna će biti najbogatiji klub u Evropi.

Ovo se stanje mora riješiti do 1.maja, mora se jasno definisati podrška i briga o KK Bosni od strane institucija i to na, barem, četiri naredne godine.

Svi bi na Maldive, a mi imamo za izlet na Jablaničko jezero (jezero nedaleko od Sarajeva, op.a.)… Ta praksa je definitivno prošlost, kada je Bosna Royal u pitanju. Svake godine nas se prevari za obećani iznos finanijske podrške, ova godina je vrhunac.

Sport u Sarajevu je zarobljen, on se mora osloboditi. Ženski košarkaški klub Željezničar je na izdisaju, rukometaši i odbojkaši Bosne u drugoj ligi, sad će tamo i košarkaši… Četiri godine glavni grad BiH bez prvaka države – sramota….

  • Nedavno su gradske i kantonalne vlasti odbile podržati rad Vašeg kluba. Nakon što je Gradska uprava odbila pomoći rad kluba, na konferenciji za medije je gradonačelnik rekao kako mu ‘ne pada na pamet da kao gradonačelnik gasim neke požare izazvane u Kromolju broj 17 i sa hiljadu, dvije ili tri hiljade maraka“?

To je već prešlo mjeru svakom ukusa, mislim na izjave gradonačelnika. To je već lično, udar na privatnost koji ne bih detaljnije objašnjavao, znaju oni na koje se to odnosi šta to znači.

Sa druge, kantonalni ministar sporta i kulture Mirvad Kurić nedavno je rekao da nije zadovoljan Royalom – samo nije rekao čime nije zadovoljan!? Bosna Royal je 2016./2017. igrala Finale Kupa, bila Prvak Lige 12, finale 3:2 protiv Igokee… I šta se ima tu biti nezadovoljan, možda smo trebali gubiti, možda nismo smjeli pobijediti rivale po pet puta u sezoni, ne znam…

Prošle sezone, nakon silne muke sa četiri lige, osvojimo u direktnom duelu sa favorizovanim OKK Spars treće mjesto u Prvenstvu BIH i plasman u ABA 2 ligu.

  • Nekoliko godina nije bilo mnogo priče oko pomoći KK Bosni, ali se u posljednje vrijeme situacija promijenila i često se Vaš Royal nalazi na udaru kritika. Kako je do toga došlo?

Zašto udar na Royal? To su me pitali i 2014. godine – zašto Royal?

Zato što Royal ne doživljava Bosnu kao konkurenciju, zato sto je sa revizorskim izvještajem ocjenjeno tada da Bosna ne može dalje i zato je Royal dao sve kapacitete Bosni na raspolaganje. Ali ovih dana – Royal ne valja!

Upravni odbor KK Bosna je donosio Odluke, a Royal provodio… Skupština KK Bosna je putem Nadzornog Odbora KK Bosna, dobijala na uvid finansijsko poslovanje KK Royal i na svakoj sjednici Skupštine KK Bosna usvajala isti, jednoglasno!

Dobijena sredstva Royal pravda Izvodima iz banke, što je jedino mjerodavno za Sud. A Royal insistira na tome, e zato Royal smeta…

  • Pa, kakva je sad finansijska situacija?

Royal je za vrijeme trajanja Sporazuma anulirao oko 300.000 KM (150.000 eura) kroz marketing, BBS, Hotel Europe… Samo Vučurević je ‘zadužio’ karticu KK Bosna sa 189.000 KM (košarkaš Nikola Vučurović je tužio Bosnu zbog dugovanja Međunarodnoj košarkaškoj asocijaciji FIBA, pa je nakon dogovora povukao tužbu).

Dakle, Royal nije kreirao niti pfening duga Bosni i ona je finansijski bolja sada nego 2014. kada je Sporazum potpisan.

  • Koliko još traje sporazum, šta se njime precizira?

Sad ću ga citirati: Izmjenama i Dopunama Statuta KK Bosna, iz 2016. , Sporazum je statutarna stavka, i vrijedi četiri godine od dana donošenja. Dakle, još jednu sezonu traje.

Dalje se navodi kako su obaveze Royala, citiram: KK Royal se obavezuje da će na osnovu dobijenih prava iz stava 1. (pravo korištenja imena i znaka), kao protuuslugu, na kraju svake finansijke godine, KK Bosni uplatiti na bankovni račun kompletan ostvareni visak prihoda kako bi se postepeno sanirale finansijske obaveze KK Bosna.

  • Hipotetički, ako bi sad Royal odlučio raskinuti sve veze s Bosnom – šta bi bilo od Bosne i šta od Royala?

Bosna bi se vratila natrag u 2014. godinu, bez mogućnosti da posluje. A Royal, u A1 ligu.

  • Kakve su šanse da se to desi?

Ne mogu nas toliko isprovocirati… Samo su isprovocirali da će javnost mnogo što-šta napokon saznati. Dosta su se svi pravili nevješti…

  • Na primjer?

Pa doznat će o ustaljenoj praksi da su dužnosnici KK Bosne fakturisali usluge svojih firmi ili firmi gdje direktoruju klubu za koji tobože brinu, a sve su to iznosi u desetinama i stotinama hiljada maraka.

  • Proteklih dana se spominju neke opcije za KK Bosnu, neke od njih su spajanje sa OKK Spars, te strani investitori…

Spomenuo je gradonačelnik ‘inostranog investitora’, samo ne zna da Ciglane nisu inostranstvo, barem ne još…

Druga opcija je OKK Spars, znači istisnuti Royal i okrenuti se Sparsima, no kada se pogleda stanje postavlja se pitanje u ovoj opciji – ko se spašava, Bosna ili Spars? Iskreno, treba obratiti pažnju na dubiozu drugih klubova. Sva ‘svjetla’ su na Bosna Royal, promiču ostali.

Kako kaže ministar, nema Kanton para za dva kluba, a Mostar na primjer ima. Gradonačelnik neoprezno reče: Dat ću Bosni, ne dam Royalu! Pa nek plati sve Bosnine miliona i svi sretni…

Moj motiv je da se odblokira Bosna i da ja sa štapom sjedim u vrhu tribina prepune Skenderije i kažem sebi: Ima i malo moga doprinosa ovdje!

  • Znači, svi slave evropskog šampiona, ali slabo ko pomaže? 

Na ignoriranje sam navikao, jer lično ne pripadam niti jednoj političkoj opciji. Moj angažman je isključivo rodoljuban. Ali mi smeta da se demonizira Royal od istih ljudi koji su aktivno učestvovali u kreiranju milionske dubioze KK Bosna.

Iritira demagogija, lažna obećanja jer je zato Royal zadužen finansijski. Iritira tobožnja briga za KK Bosna, briga koje nema cijelo vrijeme od 2014. Pustili su nas da se patimo, namjerno sabotirali svaki kontakt sa javnim preduzecima, sponzorima…

Sada bi privatizovali KK Bosna. Možete li, molim Vas zamisliti ovo: KK Bosna d.o.o. !? A i nekako se aktuelizirala priča o Zakonu o sportu, privatizaciji itd. Bas isuviše slučajno i isuviše liči na oprobani recept: Uništi, pa otkupi.

Izvor: Al Jazeera