Oglasi

BP plaća odštetu od 7,8 milijardi dolara

Presuda u SAD-u o civilnim tužbama, a BP je već platio 4,5 milijardi dolara kazne američkim vlastima zbog smrtonosne eksplozije 2010.
U eksploziji 2010. poginulo je 11 ljudiEPA - Arhiva

Američki sud donio je odluku da British Petroleum mora platiti odštetu od 7,8 milijardi dolara po civilnim tužbama za štetu izazvanu izlijevanjem nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine

Ta suma bit će podijeljena između 100.000 građana i kompanija koji su tužili BP i zbog uništene imovine i pretrpljenih novčanih gubitaka usljed nesreće.

BP je već platio 4,5 milijardi dolara kazne američkim vlastima, tako da se ukupna kazna popela na 12,2 milijarde dolara.

British Petroleum još čeka presude po medicinskim tužbama radnika i građana koji tvrde da su se razboljeli nakon čišćenja naftne mrlje.

Britanskom naftnom gigantu je trenutno zabranjeno dobijanje svih državnih ugovora za eksploataciju nafte na američkom tlu.

Poginulo 11 ljudi

U posljednje dvije godine, BP je prodao imovinu u vrijednosti 35 milijardi dolara kako bi  isplatio kompenzaciju oštećenima nakon tragedije.

Naftna platforma Deepwater Horizon eksplodirala je u Meksičkom zaljevu u aprilu 2010. U eksploziji je poginulo 11 ljudi, a najmanje 200 miliona galona nafte izlilo se u Zaljev.

Platforma je potonula dva dana kasnije.

Komercijalni ribari prestali su s radom, a veliki broj životinja je uginuo.

Izvor: Agencije