Oglasi

Božo Maljković podnio ostavku u Cedeviti

Na konferenciji za novinare nije bilo Maljkovića, iako je to najavljivano, a također nije jasno zbog čega odlazi iz Cedevite.
Od decembra 2010. vodi reprezentaciju Slovenije, a Cedevitu je preuzeo u julu ove godineAFP

Sportski direktor zagrebačkog košarkaškog kluba Cedevita Matej Mamić jhe u utorak poslije podne službeno potvrdio da je dosadašnji trener Božidar Maljković podnio ostavku.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu nije bilo Maljkovića, iako je to najavljivano, a također nije jasno zbog čega odlazi iz Cedevite.

"Danas oko 11 sati nazvao me Ivo Nakić, menadžer trenera Maljkovića, i saopćio mi da je trener odustao od daljnjeg angažmana u Cedeviti, što me neugodno iznenadilo, jer iz dosadašnjih razgovora s njim nisam vjerovao da se to može dogoditi. Naravno da sam ga poslije nazvao i u razgovoru s njim vidio sam da jednostavno više nema snage, ni želje da nastavi voditi Cedevitu", rekao je Mamić.

'Strašno ljut'

"Strašno sam ljut, jer smatram da smo, zbog korektnosti našeg odnosa, trebali sjesti i pokušati riješiti stvari. Možda ih ne bi riješili, ali vjerujem da bi pokušao barem malo ublažiti njegove stavove. Ljut sam i zbog tajminga ove odluke, jer nije mogla doći u gore vrijeme, budući da nas u Euroligi čeka ključna utakmica protiv Milana za eventualni prolazak u Top 16, a u nedjelju dvoboj s Partizanom u ABA ligi", kazao je Mamić.


Matej Mamić [Pixsel]

U medijima se spekulira s nekoliko navodnih razloga koji su doveli do ostavke Maljkovića. Tako se navodi da je mogući razlog loša saradnja s vlasnikom Cedevite Emilom Tedeschijem i predsjednikom kluba Mladen Veberom.

U tom kontekstu spominje se priča o slavlju igrača nakon oslobađajuće presude Hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a u tom slavlju najdalje je otišao Marko Tomas, koji je navodno i popio previše, pa ga je Maljković odlučio kazniti.

No, vodeći ljudi Cedevite su se tome suprostavili, što je naljutilo Maljkovića.

U beogradskim košarkaškim kuloarima priča se da Maljković odlazi i vraća se u Beograd, jer Cedevita navodno nema dovoljno novca za igrače i stručni štab kojima se pojačala uoči ove sezone.

U medijima se spominje kako Maljković u Cedeviti ima godišnju platu oko 400.000 eura.

Preuzima Jakša Vulić

Sportski direktor Cedevite istaknuo je kako ne zna za nikakav sukob između trenera i uprave kluba, ili trenera i igrača.

Na pitanje da li Maljković odlazi iz političkih razloga, Mamić je kazao: "Odbacujem svaku takvu mogućnost, jer je Maljković izrazito apolitična osoba. On je čovjek koji je dobrodošao u svim krajevima ovdje."

Mamić je izjavio da će klub do daljnjeg voditi trener Jakša Vulić, dok se ne odluči šta dalje poduzeti.

Maljković je jedan od najiskusnijih evropskih trenera. Sa splitskom Jugoplastikom osvojio je dva evropska naslova (1989, 1990), a prvak Evrope bio je i na klupi Limogesa (1993) te Panathinaikosa (1996).

Od decembra 2010. godine vodi reprezentaciju Slovenije, a Cedevitu je preuzeo u julu ove godine.

Izvor: Agencije