Božinović: Hrvatska neće mijenjati politiku prema migrantima

'U slučaju ilegalnih prelazaka', istakao je, 'Hrvatska, kao svaka suverena država, štiti svoj teritorij' (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je u utorak da Hrvatska neće mijenjati politiku prema migrantima, koju je prepoznala i Evropska komisija, istakavši da se stalno jača zaštita granica od ilegalnih migracija, ali i omogućava integracija migrantima koji žele ostati, javlja agencija Hina.

“Tu nećemo stati i spremni smo odgovoriti na svaku situaciju ako bi došlo do povećanog priljeva”, poručio je Božinović na konferenciji o domovinskoj sigurnosti komentirajući izlaganje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je upozorila na mogućnost ponavljanja migrantske krize i poručila da će Hrvatska ovog puta postupiti kao odgovorna država i štititi svoju granicu.

Božinović ističe da se prati sve što se događa na području Bliskog istoka i sjevera Afrike, odakle dolaze migranti: “U ovom trenutku neke neposredne opasnosti nema. U slučaju ilegalnih prelazaka, Hrvatska, kao svaka suverena država, štiti svoj teritorij, te je u tom smislu ojačala ljudske i tehničke kapacitete.”

Povećana efikasnost policije

“Ono što smo mi postavili kao hrvatsku politiku sve se više prepoznaje i u hodnicima Europske komisije kao model po kojemu se migracija može s jedne strane kontrolirati, a s druge strane im oduzeti bilo kakvu negativnu premisu”, rekao je Božinović.

Istakao je da je ove godine već uhapšeno više krijumčara ljudima nego cijele prošle godine.

To govori i o veličini pritiska, ali i povećanoj efikasnosti hrvatske policije, rekao je. 

Podsjetio je da je Vlada Hrvatske još 2015. preuzela određene obaveze kad je riječ o integraciji izbjeglica i migranata iz Grčke, Turske i Italije.

“Mi smo to operacionalizirali, nekih 252 osobe već je integrirano u Hrvatskoj i taj proces ide dobro i govori da migracije imaju smisla i mogu biti uspješne ako se pristupa sistematski”, poručio je Božinović u izjavi novinarima.

Izvor: Agencije