‘Božićna razglednica’ opet na društvenim mrežama

Rad koji je nastao 2005. godine prikazuje Josipa i Mariju koji na putu ka Betlehemu, gdje će se roditi Isus, nailaze na ogromnu betonsku prepreku

‘Božićna razglednica’ i ove godine je postala viralna, dok milioni korisnika društvenih mreža širom svijeta dijele fotografiju rada za kojeg se vjeruje da ga je napravio slavni anonimni ulični umjetnik Banksy.

Djelo koje je nastalo 2005. godine prikazuje Josipa i Mariju koji na putu ka Betlehemu, gdje će se roditi Isus, nailaze na ogromnu betonsku prepreku – zid koji je postavio Izrael na Zapadnoj obali.   

Navodno ga je kupio popularni britanski pjevač Robbie Williams za 40.000 dolara.

Mnogi umjetnici i kritičari opisuju ga kao rad koji u vrijeme praznične atmosfere i konzumerizma skreće pažnju na palestinsko pitanje i život na okupiranim područjima.  

Banksy je u februaru ove godine objavio i fotografije i videosnimak svojih djela napravljenih tokom posjete ratom razorenom Pojasu Gaze.

Jedna prikazuje figuru koja podsjeća na Rodinovog “Mislioca”, smještenu u uspravni okvir vrata okružen ruševinama.

Jedan mladić iz Gaze u aprilu je prodao njegovo djelo za samo 175 dolara, ne znajući da se radi o neprocjenjivom blagu. Nakon što je shvatio šta je uradio, požalio se policiji koja je oduzela vrata od novog vlasnika.

Banksyjevi radovi obično se prodaju za više od 470.000 eura. Njegov mural naslikan na zidu prodavnice u Londonu 2013. prodat je na aukciji za milion eura.

Izvor: Al Jazeera