Oglasi

Božić u regiji: Poziv na zajedništvo i mir

Vjernici katoličke vjeroispovijesti u zemljama regije i svijetu dočekali Božić.
U Zagrebu je misu ponoćku predvodio kardinal BozanićPixsell

Širom Balkana u ponedjeljak navečer su održane mise ponoćke, kojima su vjernici katoličke vjeroispovijesti obilježili dolazak Božića.

U glavnim gradovima balkanskih zemalja održane su centralne mise ponoćke.

Misa ponoćka najavljuje dolazak Božića, koji se prema katoličkom kalendaru obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.

Centralna misa ponoćka u BiH održana je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Katedrala je bila prepuna vjernika koji su došli da zajedno dočekaju svoj najdraži praznik, ali i ljudi drugih vjeroispovijesti, koji tradicionalno sa svojim susjedima dočekuju Božić.

Pravedan stav

U Srbiji, misu ponoćku predvodio je beogradski nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

Hočevar je čestitao vjernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru, kao i pozdravom Mir Božiji - Hristos se rodi i vjernicima koji taj praznik slave po istočnom obredu.

Hočevar je poručio da bi mladi u Srbiji trebali biti nosioci zajedništva i pomirenja i dodao da ova noć govori da je svako dijete dar i da svako začeto biće ima pravo na život.

Ponoćnu misu u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a misi je prisustvovao veliki broj vjernika.

Predvodeći tradicionalnu ponoćku u zagrebačkoj katedrali, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je vjernicima da postoje zadaće u kojima trebaju sudjelovati na osoban način i to kao protagonisti.

U tim osobnim, kao i zajedničkim zadaćama, sve smo više izazivani osjetljivim povijesnim kontekstom u kojem nam je dano živjeti.

Radikalne promjene koje se odvijaju na afektivnom, ali ne manje i na kulturnom, društvenom, političkom i gospodarskom području, nameću potrebu da, u strahopočitanju pred Bogom, svaki dan zauzimamo trezven i pravedan stav prema raznim pitanjima koja se tiču našeg života, rekao je kardinal.

Dodao je da kršćani trebaju biti nositelji poruke Božića u arenama građanskog društva koje je laičko, slobodno i pluralno, ali koje teži za boljim životom.

U glavnom gradu Makedonije Skopju održana je centralna misa ponoćka, a pored brojnih vjernika, misi su prisustvovali i predsjednik Makedonije Gyorge Ivanov, te drugi političari.

U Podgorici centralna misa održana je u lokalnoj katedrali uz prisustvo brojnih vjernika.

Vjernici koji Božić obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, obilježiće ga u jutarnjim satima na Božićnim misama širom regije.

Papa Benedikt XVI obratit će se tokom dana Gradu i Svijetu s lože na pročelju bazilike svetog Petra u Rimu, kada će im čestitati ovaj najveći katolički blagdan.

Mjesto za Boga

On je predvodio u u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu misu ponoćku na kojoj je pozvao ljude da pronađu mjesto za Boga u svojim životima.

"Toliko smo puni sebe da uopšte ne ostaje mjesta za Boga. I zato nema mjesta ni za druge, za djecu, siromašne, strance", kazao je Papa na misi koju je pratilo gotovo 10.000 vjernika i milioni putem televizije.

Izvor: Agencije