Bošnjaković: Izručenje Mamića ne može biti uslovljeno

Zdravko Mamić
Uz potvrđenu drugu optužnicu, sud je odredio i istražni zatvor Zdravku Mamiću (EPA)

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u petak da izručenje bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića Hrvatskoj ne može biti uvjetovano izručenjem bivše sarajevske sutkinje Lejle Fazlagić Bosni i Hercegovini jer su to, prema njegovim riječima, dva različita predmeta.

“To su dva različita predmeta, ne može biti formalno ni bilo kako uvjetovano, to su dva odvojena predmeta”, rekao je Bošnjaković novinarima, dodavši da svaki predmet ima svoju kronologiju i posebnosti, prenosi Hina.

Najavio je da će Ministarstvo pravosuđa zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku.

“Mi moramo dobiti dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku, kad to dobijemo izanalizirat ćemo, ako nešto manjka tražit ćemo da se dopuni i tada ćemo poslati zahtjev nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini koji mora biti dokumentiran”, kazao je Bošnjaković.

Potvrđena druga optužnica

Upitan misli li da je protupravno, kao što obrana tvrdi, da se Mamiću određuju dva istražna zatvora, odgovorio je da je to pitanje za stučnjake, Državno odvjetništvo i nadležne sudove.

Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića novinari su pitali zna li gdje je Mamić, a on je odgovorio da je za njegovo izručenje nadležan sud koji je izdao tjeralicu. 

“Nakon toga je na Ministarstvu pravosuđa da zatraži izručenje Mamića iz Bosne i Hercegovine tako da Državno odvjetništvo trenutno nije uključeno u taj postupak”, kazao je Jelenić.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo drugu optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) protiv Mamića i još šestorice okrivljenika te najavilo traženje Mamićeva izručenja iz BiH, a mediji su posljednjih dana nagađali da bi, osim o odluci suda u BiH, izručenje moglo ovisiti i o tome hoće li Hrvatska, za uzvrat, Bosni i Hercegovini izručiti Lejlu Fazlagić, bivšu sarajevsku sutkinju koja se skriva u Hrvatskoj.

Osim toga, sud je prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor Zdravku Mamiću, ali i ostalim optuženicima.

Bošnjaković je nakon toga najavio da će Ministarstvo pravosuđa uputiti Bosni i Hercegovini zamolbu za izručenje bivšeg čelnika GNK Dinama, nakon što im osječki Županijski sud dostavi potrebnu dokumentaciju.

Prvo dokumentacija, onda zahtjev za izručenjem

Upitan kakva je daljnja procedura, Bošnjaković je novinarima odgovorio da Ministarstvo pravosuđa prvo mora dobiti zahtjev za izručenje i dokumentaciju od suda u Osijeku, a nakon toga će uputiti zamolbu Bosni i Hercegovini za Mamićevo izručenje.

“Nakon toga je stvar na tijelima Bosne i Hercegovine. Njihov sud odlučuje jesu li ispunjeni formalni uvjeti za izručenje”, rekao je Bošnjaković, napomenuvši da o odluci suda ovisi daljnja procedura, a konačnu odluku donosi ministar pravde Bosne i Hercegovine.

Na pitanje postoje li sada uvjeti za izručenje u okviru sporazuma koji je Hrvatska potpisala s Bosnom i Hercegovinom, odgovorio je tada kako će se sve vidjeti kada Ministarstvo pravosuđa dobije dokumentaciju i pokrene proceduru.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna (19,3 milijuna eura).

Nepravomoćna presuda na šest i pol godina

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja 116 milijuna kuna (15,6 milijuna eura) iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Nakon toga je priveden Sudu Bosne i Hercegovine, koji je odbio hrvatski zahtjev za izručenje, jer je utvrdio kako je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine, kao i da je kazneno djelo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisan sporazum o izručenju, pa se u tom slučaju ne može primijeniti.

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potpisao je u siječnju ove godine rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Izvor: Agencije