Bošnjačka djeca će pohađati nastavu u Srebrenici

Roditelji su kazali da će i dalje pratiti aktivnosti u vezi s nastavom (Reuters)

U Srebrenici je sinoć održan sastanak roditelja bošnjačke djece koja pohađaju osnovnu školu u tom gradu, na kojem je zaključeno da će roditelji svoju djecu slati na nastavu u novoj školskoj godini.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnom problemu u vezi s izučavanjem bosanskog jezika, a predsjednik Savjeta roditelja bošnjačke djece Alija Tabaković kazao je agenciji Fena da su odlučili da djeca krenu na redovnu nastavu s tim da će pratiti aktivnosti u vezi s nastavom.

“Svakako nećemo odustati od naših zahtjeva i nećemo prestati da se borimo za naša prava. Mi smo odredili pravni tim koji će nas zastupati, a to su Nedim Ademović i Duško Tomić i uz preporuku pravnog tima ćemo podnijeti tužbe protiv direktora škola koji su takva dokumenta potpisali i unijeli odrednicu ‘jezik bošnjačkog naroda'”, izjavio je Tabaković.

Odbijene knjižice

Na kraju prošle školske godine učenicima bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici u knjižice i svjedočanstva je upisan “jezik bošnjačkog naroda” umjesto bosanski jezik.

Zbog toga su bošnjačka djeca bojkotirala nastavu, a roditelji su najavili tužbu protiv direktora škole.

Djeca bošnjačke nacionalnosti iz istog razloga u julu nisu primila đačke knjižice.

Najavljene su tužbe i protiv svih onih koji su učestvovali u ovom slučaju negiranja jezika.

U odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine navodi se da nadležne entitetske vlasti ne mogu zabraniti Bošnjacima ili ostalima da naziv maternjeg jezika koji uče u školi bude bosanski jezik.

Ustavni sud je naveo da je ustavno pravo konstitutivnih naroda i ostalih koji se tako ne izjašnjavaju da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele i svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava Bosne i Hercegovine, ali i Ustava RS-a.

Izvor: Agencije