Bosnić: Potrebna pomoć cijele zajednice za budućnost bh. košarke

Cilj je da bi bili što više zajedno, da se što bolje upoznamo jer je bilo jako malo zajedničkih treninga tokom ljeta (Anadolija)

Da bi dobili kvalitetnu košarku, kvalitetne igrače i osigurali lijepu budućnost tog sporta za Bosnu i Hercegovinu, onda svi moramo stati iza košarke i raditi više na njenom napretku, govori za Al Jazeeru selektor muške bh. reprezentacije Vedran Bosnić.

S Bosnićem smo kratko razgovarali nakon nedavno okončanih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će ove godine biti održano u Kini. Bosnić je nacionalni tim BiH predvodio u posljednje četiri utakmice i upisao tri poraza i jednu pobjedu.

Govori o kvalifikacijama, budućnosti bh. košarke, te o ovogodišnjem Mundobasketu u Kini gdje će, između ostalih, igrati i reprezentacije Crne Gore i Srbije.

  • Selektore Bosnić, okončane su kvalifikacije, koliko ste zadovoljni prikazanim?

– S obzirom da sam preuzeo reprezentaciju u jako nezavidnoj situaciji, dakle u posljednje četiri utakmice kvalifikacija, mogu reći da sam zadovoljan. Imali smo isti zadatak, isti plan, da selektiramo igrače, da poginemo na terenu, da damo što više i to su ovi momci uradili u ove četiri utakmice.

Tri utakmice koje smo izgubili bile su u egalu do posljednjeg minuta, jedna dobra pobjeda protiv Bugarske i, što je najvažnije, jedno kvalitetno zajedništvo između igrača, staffa i svih nas zajedno. I sve to se mnogo vidjelo na terenu i to je bila jedna od važnijih stvari koje smo uradili da bi pripremili ekipu za budućnosti.

  • Na dispoziciji Vam je bio veći broj mladih igrača. Gdje je nova snaga bh. tima, da li ima nekih pozicija gdje ste deficitarni?

– Naravno, veći broj mladih igrača (je bio pozivan), to je bio i cilj. Mnogi su dobili šansu, ima još igrača koji trebaju da dobiju šansu.

U ove četiri utakmice već se može vidjeti neka selekcija i neki igrači koji će biti nosioci u narednom periodu i ovi drugi koji mogu još da napreduju i da budu tu u budućnosti.

  • Koji su planovi za budućnost, šta je slijedeći zadatak pred reprezentacijom BiH?

– Trenutni plan… Najvažnije je sada da se okupimo ljeti, da odradimo jedno dvije sedmice kvalitetnog treninga i da odigramo neke utakmice u tom periodu. Da li će to biti kući ili će biti neko putovanje, možda u Kinu pa ćemo tamo odigrati neke utakmice…

Cilj je da bi bili što više zajedno, da se što bolje upoznamo jer je bilo jako malo zajedničkih treninga tokom ljeta. Možemo napraviti mnogo više tako da možemo dočekati kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u novembru u boljem stanju.

Naravno, tokom ljeta moramo uraditi sve da vidimo i da pripremimo papire, ako mogu reći tako, da pripremimo situaciju oko naturalizovanog Amerikanca jer bi jedan ekstra kvalitetan igrač bi mogao dosta da pomogne ovoj ekipi.

  • Kako vidite predstojeće Svjetsko prvenstvo u Kini i ko su po Vama favoriti?

– Favoriti na Svjetskom prvenstvu? Teško je to reći sad jer se prvo trebaju pogledati rosteri, mora se vidjeti ko će doći sa kakvom ekipom od svih tih top ekipa, ako tako mogu reći.

Tu su uglavnom favoriti Amerikanci, mada tu ima dosta drugih ekipa koje mogu dosta i koje igraju kvalitetnu košarku kao što su Španija, Francuska, Srbija, Litvanija, Brazil, Argentina…

Mislim da će Svjetsko prvenstvo biti dosta zanimljivo ali moramo da sačekamo i vidimo rostere ekipa pa da pričamo o favoritima.

  • Na SP-u će čast Balkana braniti Srbija i Crna Gora. Koji su dometi ovih reprezentacija na turniru u Kini?

– Riječ je o dvije jako kvalitetne ekipe sa velikim fondom dobrih igrača, naročito Srbija, dva dobra trenera… Igraju dobru košarku i jedna i druga ekipa i mislim da će imati značajnu ulogu na Svjetskom prvenstvu.

  • Kako komentirate trenutno stanje u bh. košarci, šta blokira njen razvoj?

– Trenutno stanje u bh. košarci… Mislim da svi zajedno moramo uraditi što više kako bi pomogli bh. košarci. To su prvo mnogo bolji uslovi za mlade košarkaše da mogu više napredovati, pomoć klubovima da budu na boljem nivou i tako će liga biti jača, a ako je liga jača onda možemo proizvesti mnogo više igrača.

Svi zajedno moramo mnogo više raditi da bi došli na što bolji nivo, moramo imati što više kvalitetnih trenera u mladim selekcijama, moramo organizovati što više kampova, moramo što više pričati o košarci i što više gurati košarku naprijed, ali svi zajedno. U tom segmentu imamo dosta prostora da budemo što bolji u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera