Bosnalijek: Hapšenja zbog milionske prevare

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su pet osoba zbog sumnje da su kao uposlenici firmi Bosnalijek, Brštanica i Carpe Diem od 2002. do 2012. počinili više krivičnih djela kojim su oštetili budžete farmaceutske kompanije, Federacije BiH te Kantona Sarajevo za višemilionske iznose.

Među uhapšenima je i Amar Arslanagić, bivši direktor u Bosnalijeku, koji je početkom godine nepravosnažno osuđen zbog pronevjere u službi. 

Handžić, Amar Arslanagić, Aida Selvić, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo uhapšeni su po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Sumnjiče ih da su kao organizovana grupa u periodu dugom deset godina zloupotrijebili položaj, sklapali štetne ugovore, krivotvorili službene isprave i utajili porez.

Tužilaštvo navodi da su ove osobe oštetile Bosnalijek, budžet Federacije i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu.

Nastavak istrage

”Tužilaštvo Kantona Sarajevo i SIPA preduzimaju mjere na pronalasku i drugih osumnjičenih”, navode u Tužilaštvu.

Više informacija nisu mogli iznijeti ni advokati prvoosumnjičenih Arslanagića i Handžića. Kako nam je kazala advokatica Senka Nožica, ona i njen kolega Nermin Vila s više informacija će izaći nakon što osumnjičeni budu izvedeni pred tužioca.

O aferi zvanoj Bosnalijek – navodno sumnjivim poslovima i enormnom bogaćenju porodice Arslanagić, mediji pišu tokom posljednjih pet godina.

Riječ je o najvećoj kompaniji lijekova u BiH, osnovanoj 1951. Njen prihod od prodaje u prošloj godini je iznosio 60 miliona eura, što je za 21 posto više u odnosu na prethodnu godinu, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Većinski vlasnik Bosnalijeka je Haden S.A. čije je sjedište u Luksemburgu (29,95 posto), ali udio od 19, 26 posto pripada federalnom Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva.

Na trećem mjestu je Ekonomski i socijalni razvojni fond, s vlasničkim udjelom od 8,78 posto. Ostalih 42 posto podijeljeni su među dioničarima s udjelom manjim od dva posto.

Istraga o Bosnalijeku trajala je više mjeseci. Prilikom pretresa pronađeni su dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.  

Izvor: Al Jazeera