Bosna je izgubila i svog najvećeg sina

Zaključili smo da želimo da to takmičenje bude respektabilno, kako to Mirza i zaslužuje, kaže Kinđetov sin Danko Delibašić (Arhiva)

Bila jednom jedna Bosna. Nije to niti rijeka, niti država Bosna, nego ona Bosna koja je nekom sudbinom, baš poput države s kojom dijeli ime, od svog nastanka šetala po klackalici sreće i nesreće. Katkad je doticala dno, a katkad se uzdizala do nebesa, nekad su je slavili, a nekad proklinjali.

Košarkaška je to Bosna, ona po kojoj je Bosna poznata bila, nakon što ju je fenomenalna generacija čiju je igru s klupe kreirao trenerski maestro Bogdan Tanjević, a na terenu je u pobjede pretakao orkestar virtuoza na čelu sa Mirzom Delibašićem, 1979. godine u čuvenom final u Grenobleu osvojila titulu prvaka Evrope.

Ta ista Bosna se nekoliko decenija poslije pretvorila u jednu od najcrnjih postratnih bosanskohercegovačkih sportskih priča, kolektiv od kojeg su ostali samo ime i lijepa sjećanja na bolja vremena. I razmirice, svađe, bruka, dugovi, koji prijete da jedan od najačih bosanskohercegovačkih sportskih brendova sahrane jednom za sva vremena.

I dok Bosna, odnosno, KK Bosna Royal, kolektiv nastao fuzijom dva kluba u cilju spašavanja nekadašnjeg giganta evropske košarke, pokušava skrpiti ekipu za takmičenje u nižem rangu bh. košarke, stigao joj je novi udarac – ove godine neće organizirati Mirzin turnir, memorijal posvećen njenom najvećem sinu koji se, upravo na inicijativu tog kluba, održava od 2005. godine.

Na Maldive s novcem za Boračko jezero

Tu privilegiju je sarajevskom klubu oduzela porodica Mirze Delibašića, koja će ga sama organizirati, uz pomoć pojedinaca i(ili) institucija, zavisno od toga šta se bude dešavalo do septembra, kada bi se turnir zvanično trebao igrati.

I ne samo da KK Royal Bosna neće organizirati turnir, već ga neće biti u prilici niti igrati, pošto nije na listi pozvanih klubova.

Djeci se usađuje slavljenje ratnih zločinaca, ali ne i istinskih legendi

Šta Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj je zaborav zaslužnih i slavljenje najgorih, učestala kategorija, danas predstavlja ime Mirze Delibašića? Danko Delibašić mišljenje je da njegov otac nije jedini čija se postignuća danas ne cijene koliko bi trebalo. 

„Prije svega, moram reći da je žalosno što se u našem društvu istaknutim sportistima uopšte ne pridaje velika pažnja, već su izloženi mahalskom ruglu. A, s Mirzom je slučaj specifičan. Jako Volim Ivicu Osima, Safeta Sušića, Marijana Beneša i sve druge koji su zadužili bivšu državu, no, nijedan od njih nije niti blizu osvojio ono što je Mirza. Olimpijski je pobjednik, svjetski prvak, evropski klupski šampion, prvak Španije, član Kuće slavnih… To niko nikada nije uspio i žao mi je što time ne podučavamo generacije koje dolaze. Žao mi je što se u njih usađuje slavljenje ratnih zločinaca, ali ne i legendi kakav je Mirza. On nije bio niti bošnjački, niti srpski, niti hrvatski, on je bio svačiji, simbol univeralizma i širokogrudnosti i zato me sve to još više boli“, rekao nam je Danko.

Mirzin sin Danko Delibašić za Al Jazeeru je pojasnio zbog čega je donesena ta odluka, uz obrazloženje da porodica ne želi da se „dalje srozava turnir koji nosi ime jednog od najvećih sportista BiH svih vremena“.

„Prije nego što smo donijeli odluku da sami organizujemo turnir, zaključili smo da želimo da to takmičenje bude respektabilno, kako to Mirza i zaslužuje. Prošle godine smo imali turnir koji je organizovao KK Bosna Royal, a na kojem su igrale ekipe poput Vogošće, Konjica, Gradine…  Uz dužno poštovanje prema tim kolektivima, mi želimo da turnir podignemo na mnogo viši nivo“, rekao je Danko Delibašić Al Jazeeri.

Pomoć Mirzinoj porodici na organizaciji turnira pružit će nekadašnji Bosnin košarkaš Damir Krupalija, kao i legenda sarajevskog kluba Nenad Marković, čiji će klub, turski Gaziantepspor biti jedan od učesnika. Ostali su Cedevita Olimpija, rumunski Cluj i crnogorska Budućnost.

No, KK Royal Bosna neće igrati.

Almir Bradić, predsjednik kluba, ističe da mu je žao što se sve tako odigralo, jer je njegov kolektiv, u sklopu svojih mogućnosti, pokušavao organizovati što bolji turnir.

„Kako ćete otići na Maldive ako imate novca samo za Boračko jezero“, upitao je Bradić, te je dodao:

„Prošle godine, uoči samog turnira, koji nije zadovoljio apetite, postavili smo sami sebi pitanje da li ga ugasiti, ili nastaviti s organizacijom, pa kako bude. Zaključili smo da ne smije nikada biti ugašen i organizirali smo ga onako kako smo mogli. I ja bih volio da smo na turnir mogli dovesti ekipe poput Maccabija, Reala, CSKA…., ali situacija je bila takva da su to bili samo klubovi iz BiH“.

‘Neka se zamisle kako da prežive’

No, takav turnir, kako kaže Danko Delibašić, nije ono što porodica želi, a na kraju krajeva, i cijela BiH, te je KK Royal Bosna poručio da se, umjesto organizacije turnira, pobrine da „preživi“. A, “igrati ne može, jer nema niti formiran igrački kadar”.

‘Bolje dati novac za liječenje djeteta, nego za nakaradan turnir’

Objašnjavajući gnjev zbog prošlogodišnjeg turnira, Danko Delibašić kaže da je Ministarstvu kulture i sporta kantona Sarajevo, u čiji je budžet takmičenje uvršteno, sugerisao da ne daju novac za njegovu organizaciju.

„Rekao sam im da je bolje da taj novac daju za liječenje nekog djeteta, nego da ga daju za neki nakaradni turnir, ali prevagnula je druga priča, da bi sjećanje na Mirzu Delibašića izblijedilo bez tog turnira, što nema nikakve veze sa zdravim razumom“.

“Ne znam što bi bilo kome u Bosni trebalo biti sporno to što porodica želi organizirati turnir. KK Royal Bosna ima ogroman problem. Trebali bi se zamisliti kako da prežive u drugoj ligi i kako da formiraju igrački kadar, a ne da se pokušavaju predstaviti kao neki zaštitnik lika i djela Mirze Delibašića“, kaže Danko Delibašić, koji dodaje:

„Ukoliko KK Royal Bosna bude u mogućnosti organizirati jak turnir, a ne onakav iz prošle godine kada su tribine bile prazne, nemamo ništa protiv. No, ako se sjetimo ranijih izdanja turnira, kada se 10 dana prije početka nije apsolutno ništa znalo, onda to nije to“.

Danko Delibašić tvrdi da ovaj potez Mirzine porodice nije usmjeren protiv KK Royal Bosna.

„Nažalost, taj klub i poslije fuzije sa Royalom diše na škrge. Kako je uništen, ko ga je doveo u situaciju u kojoj se nalazi, ko je odgovoran…, sve su to pitanja na koja se moraju pronaći odgovori. Bosnu volim više od svih njih zajedno i bio bih najsretniji kada bi Kindžetov turnir bio prilika da puna dvorana vidi Zvezdu, Partizan, Split i, naravno, Bosnu, ali to na dosadašnji način nije moguće“, dodao je Danko Delibašić.

Izvor: Al Jazeera