Bošković: Teško će biti obnoviti povjerenje u Stocu

Novoizabrani načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković u prvim izjavama za javnost, nakon pobjede na ponovljenim izborima, najavio je kako će mu prva zadaća, nakon uspostave nove općinske većine, biti privlačenje investicija.

“Moja će osnovna zadaća biti da kroz konstituiranje općinskog vijeća utvrdimo koje su se to snage našle tamo kako bi pronašli zajednički jezik. Sve negativne političke silnice koje su posljednjih 12 mjeseci išle prema Stocu nastojat ćemo pretvoriti u gospodarske projekte”, rekao je Bošković.

Središnje izborno povjerenstvo je potvrdilo da je za Boškovića, koji je četvrti put izabran na poziciju načelnika, po preliminarnim rezultatima glasalo je 4.276 birača ili 59,55 posto.

Njegov protukandidat Mato Komšić iz Socijaldemokratske fronte dobio je glasove 2.904 birača ili 40,55 posto, dok je nevažećih bilo 385 listića.

Po Boškovićevim riječima, “teško će biti obnoviti povjerenje jer je jako puno teških riječi palo u ovoj predizbornoj kampanji”.

“No, nama nema druge jer mi moramo donositi odluke u korist budućnosti i stabiliziranju situacije kako bi održali ove privatne investitore, a daj Bože da nekoga privučemo. Sve to radimo sa ciljem da mlade obitelji, koje odlaze u treće zemlje, zaustavimo te pokušamo ljude i vratiti ovdje”, dodao je Bošković.

Najavio je da će biti načelnik svih građana neovisno o tome jesu li Hrvati, Bošnjaci ili pripadnici drugih naroda.

Pobjeda HDZ-a BiH

Na ponovljenim izborima u Stocu najviše glasova osvojila je lista Hrvatske demokratske zajednice BiH, te će u općinskom vijeću imati osam predstavnika, pokazali su preliminarni rezultati.

Inicijativa za Stolac, koju čine Stranka demokratske akcije, SDP BiH i Savez za bolju budućnost, osvojila je sedam mandata, a po jedan mandat pripali su listi HSP – HDZ 1990 i nezavisnom kandidatu Vidoju Maslaću.

“Prema najavama, uz HDZ BiH će stati nezavisni kandidat Maslać, a uz Inicijativu za Stolac HSP i HDZ 1990. U tom slučaju, HDZ BiH bi imao tijesnu, ali dovoljnu većinu u Općinskom vijeću”, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

Još se očekuju glasovi putem mobilnog tima i oni pristigli poštom, no sada je jasno da ne mogu promijeniti konačni rezultat, potvrdilo je Izborno povjerenstvo.

S lista za izbore uklonjen je predsjednik SDA Stolac i bivši kandidat za načelnika Salmir Kaplan koji je zajedno s još nekoliko članova Inicijative za Stolac izazvao nasilje na izborima 2. listopada zbog čega je protiv njega podignuta optužnica.

Nermina Frenjo iz Inicijative za Stolac je rekla: “Ono što znam zasigurno je da Bošnjaci, odnosno Inicijativa, neće više trpjeti ugnjetavanje. Ako se ovo nastavi, naći ćemo neki lijek za to. Cijela ova priča je očekivana. Što se tiče Općinskog vijeća, mi čekamo da se obrade glasovi dijaspore.”

Izvor: Al Jazeera i agencije