Bošković: Crna Gora je sposobna izboriti se s napadima

Bošković: 'Crna Gora danas ima vojsku koja je sposobna obaviti misije koje joj se postavljaju' (EPA)

Ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je u petak da su napadi na nezavisnost Crne Gore i poslije 14 godina prisutni, ali i da je sigurnosni sistem dovoljno sposoban i kvalitetan da se izbori s tim izazovima.

Za agenciju Mina rekao je da se Crna Gora našla pod “udarom raznih interesnih grupa i sfera, koje pokušavaju da zaustave, prije svega, njen put ka evropskim i evroatlantskim integracijama, a, s druge strane, čak i da ugroze njeno postojanje”.

“Na njihovu žalost, Crna Gora je danas stabilna, demokratska, multietnička država, koja je integrisana u Sjevernoatlantski savez i na dobrom je putu da postane članica Evropske unije”, rekao je ministar odbrane, prenosi Tanjug.

Bošković tvrdi da nasrtaji i ugrožavanje sigurnosni Crne Gore traju od 2014.

“Svjedoci smo tome i ovih dana. Uvijek se te i slične aktivnosti pojačavaju ususret nekim značajnim odlukama na političkom i ukupnom nacionalnom planu.”

Sposobna i kvalitetna vojska

Očekuje da će se, kako se budu približavali sljedeći izbori, ta matrica provoditi povišenim intenzitetom.

Rekao je da se sigurnosni sistem razvijao dinamično, reformirao i postao dovoljno sposoban i kvalitetan da se može odbraniti od svih tih nasrtaja.

Prema njegovim riječima, Crna Gora danas ima vojsku koja je sposobna obaviti misije koje joj se postavljaju, a, s druge strane, kaže, da bude adekvatan partner unutar NATO-a, među 30 članica.

Upitan kako bi, s obzirom na posljednja događanja, ocijenio sigurnosnu situaciju u državi, kazao je da mora razočarati sve one koji bi željeli vidjeti Crnu Goru kao nestabilnu državu, koja nije sposobna izboriti se s izazovima i koja nije zaslužila postati članica EU-a.

“Crna Gora je danas veoma stabilna i sigurno se kreće ka veoma bitnom spoljnopolitičkom cilju: članstvu u Evropskoj uniji”, rekao je ministar odbrane Crne Gore.

Izvor: Agencije