Bosch zapošljava maturante u Srbiji

Prva generacija učenika Tehničke škole u Pećincima, u Sremskom okrugu u Vojvodini, koja se školovala po kooperativnom modelu s elementima dualnog obrazovanja, dobila je posao u preduzeću Bosch-Srbija. Projekt je finansirala njemačka Vlada, a provele su ga Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstvo prosvjete Srbije.

“Govorim u ime svih drugara, svih deset nas. Mogu da tvrdim da smo obučeni za rad, svako na svom odeljenju, gde ćemo od sutra početi da radimo i samo vreme čekamo”, kazao je maturant Miloš Tatić.

Trogodišnji profil industrijski mehaničar uveden je prvi put 2014. godine u Tehničkoj školi u Pećincima, uz podršku kompanije Bosch, koja se među prvima uključila u projekat kooperativnog obrazovanja u Srbiji.

“Oni su prošli kroz ceo proces, odnosno proizvodni pogon, i prošli su kroz sve delove procesa koji su bili relevantni za njih. Nakon toga, u junu, imali su završni ispit i oni koji su se najbolje pokazali na tom ispitu dobili su ugovor sa Boschom na neodređeno vreme, tako da oni počinju da rade u našoj kompaniji od 15. jula”, istakla je Jovanka Jovanović, direktorica firme Bosch-Srbija.

Radne navike i odgovornost na poslu

Uz neophodno obrazovanje, učenici su praksu stjecali u adekvatno opremljenoj radionici, uz pomoć mentora i zaposlenih u Boschovim pogonima. Osigurani su im stipendija, prevoz i topli obrok.

“U tom kontinuitetu oni se uče i radnim navikama i odgovornosti na poslu, rade u realnom radnom okruženju. Tako stiču i socijalne kompetencije”, kazala je direktorica Tehničke škole Spomenka Rakić.

Stručnjaci procjenjuju da je upravo model dualnog obrazovanja put koji vodi ka smanjenju stope nezaposlenosti mladih.

“U zemljama gde se primenjuje dualno obrazovanje stopa nezaposlenosti mladih je manja od 10 odsto”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Nebojša Grabež.

A u Srbiji taj problem je gorući. Više od dvije trećine mladih ispod 30 godina nema legalan posao.

Posao za još 300 maturanata

Škola u Pećincima pionir je tog modela obrazovanja. Naredne godine očekuje se zapošljavanje još 300 maturanata.

“Ovaj događaj ne znači previše za rešavanje tog gorućeg problema, ali kao jedna paradigma mogućnosti, mislim da može da bude značajan”, istakao je Radovan Živković iz Ministarstva prosvjete Srbije.

Iznos plata tih mladih radnika je u domenu poslovne tajne, ali nezvanično saznajemo da je veći od 400 eura, što je prosjek u Srbiji.

Unutar generacije su različite reakcije.

“Pa, malo su i ljuti zašto smo mi upali baš tu, zašto smo mi dobili posao, zašto sve… zato što oni nisu ti”, zaključio je maturant Miloš Đurđević.

Trenutno se u Srbiji oko 1.000 učenika školuje po modelu kooperativnog obrazovanja.

Izvor: Al Jazeera