Bosansko-njemački špijunski krimić u autoindustriji

Otkrivene su zakulisne radnje koje ukazuju da Volkswagen nije nikakva žrtva u višegodišnjem poslovnom sukobu s Preventom (EPA)

Kada je pre četiri godine u sukobu automobilskog koncerna Volkswagen i Prevent grupe bosanskog biznismena Nijaza Hastora došlo do privremenog zaustavljanja proizvodnje modela „golf“ i „pasat“, u regionu se pisalo o tome „kako je Bosanac zaustavio nemačkog džina“. Čak su i nemački mediji tada ocenjivali da je „bosanski koncern odigrao pametno“, ali nekako je cela priča o sukobu dve kompanije nametala utisak kao da je u pitanju neki od lokalnih viceva u kojem Bosanac nasamari Nemca.

Međutim, proteklih dana došlo je do obrta u kojem su otkrivene zakulisne radnje, koje ukazuju da Volkswagen nije nikakva žrtva u ovom višegodišnjem poslovnom sukobu.

Za sve je zaslužna nemačka redakcija međunarodnog online magazina Business Insider, koja je došla do 50 sati dugih audiotraka, tajno snimljenih na sastancima u sedištu Volkswagena u gradu Wolfsburgu. Iako se 2016. činilo da su Volkswagen i Prevent zakopali ratne sekire, iz transkripta snimaka se otkriva da je nemački koncern već sledeće godine oformio radnu grupu „Projekat 1“, čiji zadatak je bio da izbaci Prevent iz dobavljačkog lanca.

Schroeder, Putin i dotok novca u Rusiji

I dok sada iz Volkswagena tvrde da je zadatak internog tima bio da spreči dalje štete po kompaniju, iz snimaka se vidi da su predstavnici nemačkog koncerna bar godinu dana svesno lagali poslovne saradnike i javnost o tome da im je saradnja odlična i da će ugovore ispoštovati sve do 2024. godine, iako su već znali da će ih po svaku cenu raskinuti 2018. Štaviše, iz snimaka se vidi da je koncern koristio i političke veze u nameri da našteti svom dostavljaču sedišta i dodatne opreme.

„’Gospodin Gerhard Schroeder je intervenisao’, najavio je projekt menadžer. ’A, lepo’, rekao je jedan učesnik. Za ili protiv VW, upitano je. Odgovor je glasio: Bivši kancelar i bivši član nadzornog odbora VW će kao lobista sa odličnim kontaktima raditi za automobilskog proizvođača. Raspoloženje se poboljšavalo. Jedan menadžer na kraju predlaže da bi Schroeder trebalo da iskoristi svoju bliskost sa Putinom kako bi Preventu zaustavio dotok novca u Rusiji“, piše Business Insider i ističe da je to „vrlo delikatna ideja za kompanija u kojoj nemačka pokrajina Donja Saksonija ima 20 odsto akcija“.

Osim toga, Business Insider piše da se na snimcima može čuti da je Volkswagen svoju strategiju da iz kruga dobavljača izbaci Prevent i njegove ćerke-firme koordinirao sa druga dva najveća nemačka automobilska proizvođača – Daimler i BMW.

Ucjene, ‘tašna-mašna firme i prisluškivanje

Kako je istakao Frankfurter Allgemeine Zeitung, reč je o „ekonomskom krimi-romanu u automobilskoj branši“ u kojem se pojavljuju „ucene, ’tašna-mašna’ firme, političke veze, ogroman novac i nelegalno snimani razgovori“.

„Pedeset sati tonskog zapisa impresivno pokazuje kako je najveći svetski proizvođač automobila često na ivici legalnosti u toku sukoba sa bosanskom firmom“, navodi frankfurtski dnevnik i dodaje da „eksplozivne trake drmaju kredibilitet automobilskog giganta“.

Sueddeutsche Zeitung ističe da je Volkswagen „najveća enigma među koncernima u Nemačkoj, ali to da se poverljivi strateški sastanci tajno snimaju satima je nova čak i za standarde u Wolfsburugu“.

„Na tim sastancima je bilo reči o tome kako je VW u problemu zbog potraživanja jednog izuzetno velikog dobavljača. Sukob je odavno dobro poznat. Ali ono što je zaista problematično za Volkswagen jeste samo prisluškivanje. Umesto neophodne saradnje, posebno u ekonomski teškim vremenima, sada će vladati nepoverenje“, ističe minhenski dnevnik.

Brojne tužbe i milionske odštete

Nemački radio Deutschlandfunk prenosi da Volkswagen grupa podnela krivične prijave protiv svog bivšeg dobavljača Prevent zbog optužbi na prisluškivanje.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„Volkswagen govori o nelegalnom prisluškivanju. Prevent saopštava da nema nikakva saznanja o tajnom snimanju niti da je učestovovao u njemu“, navodi Deutschlandfunk i podseća da se od raskida ugovora početkom 2018. godine dve kompanije povlače po sudovima.

Prema podacima Preventa, pred nemačkim sudovima i dalje je aktivno više od deset slučajeva koji se tiču sukoba dve kompanije. Osim toga, Prevent je tužio VW i pred američkim sudom, tražeći odštetu od neverovatnih 750 miliona dolara.

Od 2018. do danas pred nemačkim sudovima Prevent je gubio ali i dobijao procese u kojima, međutim, nije dobijao željene odštete. U nekim procesima je sud ocenjivao da je Prevent „ucenama hteo da isposluje povećanje cene svojih proizvoda“, a u drugima je označen kao firma kojoj su koncerni povredili prava.

Najnovije otkriće mogli bi da iskoriste u nekim od tih procesa. S druge strane, u Wolfsburgu se, kako ističe portparol, već spremaju na odbranu tako što će tajno snimane sastanke predstaviti kao uobičajeni brainstorming, to jest razmenu ideja koja nije imala posledica na odluke.

Ko je krtica?

Ekonomski dnevnik Handelsblatt prenosi saznanja od svog dobro obaveštenog izvora da je „Volkswagen nedavno suzio krug osumnjičenih za aferu prisluškivanja te da su koncernove službe za bezbednost razotkrile jednog od menadžera VW kao moguću krticu“. List prenosi saznanje da je u pitanju rukovodilac odeljenja za nabavke, kao i da je on u petak otpušten.

„Postoje mnogi pokazatelji da su detalji koji su nedavno objavljeni (u medijima) doprineli lakšem otkrivanju krtice. Volkswagen je samo potvrdio da je on takođe snimao sastanak koji se ticao poslovnih odnosa sa Preventovom ćerkom-firmom TWB“, prenosi Handelsblatt i ističe svoja saznanja da je osumnjičeni bio menadžer sa višegodišnjim iskustvom, ali da nisu poznati ostali detalji niti reakcija ove osobe na optužbe, kao i koji su motivi.

Izvor: Al Jazeera