Oglasi

Bosanski i albanski, izborni jezici u turskim školama

Ovi jezici naredne godine naći će se u obrazovnom programu za učenike od petog razreda osnovne škole.
Potrebni nastavni program i literaturu za izučavanje dva jezika priredit će Univerzitet u TrakijiReuters - Ilustracija

Bosanski jezik i albanski jezik podučavat će se od naredne školske godine u osnovnim školama u Turskoj kao izborni strani jezici, prenosi agencija Anadolija.

Kao izborni jezici, bosanski i albanski će se od naredne godine naći u obrazovnom programu za učenike od petog razreda osnovne škole, a potrebni nastavni program i literaturu za izučavanje dva jezika priredit će Univerzitet u Trakiji.

Direktor za osnovno obrazovanje pri Ministarstvu obrazovanja Turske Cem Gencoglu u petak je prisustvovao sastanku na Univerzitetu u Trakiji.

Tom prilikom je potpisan protokol o uvrštavanju bosanskog i albanskog jezika u nastavni program za škole u Turskoj.

Zajednička civilizacija

"Mi na bosanski i albanski jezik ne gledamo kao na strane jezike, već su to jezici koji su veza naše zajedničke civilizacije. U Bosni i Hercegovini približno 6.000 učenika uči turski jezik, a mi želimo da i naša djeca mogu ljudima iz Bosne reći 'dobro nam došli' i ostvariti osnovnu komunikaciju. Nadam se da će ovaj korak biti prepoznat kao korak naprijed u spajanju kultura", kazao je Gencoglu.

Rektor Univerziteta u Trakiji Erhan Tabakoglu je izrazio zadovoljstvo što će njegova ustanova biti zadužena za izradu nastavnog plana i udžbenika za bosanski i albanski jezik.

On je dodao kako je to jasan pokazatelj da taj univerzitet provodi misiju otvaranja ka Balkanu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.