Borut Pahor odgovorio na kritike iz Srbije

Borut Pahor, Slovenija
Pahor ističe rješavanje otvorenih pitanja u svjetlu strategije prema kojoj sporove treba riješiti prije ulaska u Evropsku uniju (EPA)

Predsjednik Slovenije Borut Pahor odgovorio je na kritike najviših zvaničnika Srbije zbog njegovih izjava da će Slovenija raditi na tome da osigura priznanje Kosova od članica Evropske unije koje to još nisu učinile, naglasivši da je Kosovo jedno od glavnih političkih pitanja o kojem Slovenija i Srbija imaju primjetno različite stavove.

Kako je navedeno u saopćenju iz kabineta predsjednika Slovenije, Pahor nije siguran da li su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u potpunosti upoznati s njegovom izjavom o diplomatskoj podršci priznavanju Kosova među članicama EU-a.

Kako prenosi agencija STA, u Pahorovom saopćenju se kaže da će Slovenija podržati Kosovo ukoliko ispuni određene uvjete, uključujući poštovanje sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, formiranje zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova i ratifikaciju sporazuma o granici s Crnom Gorom.

Kako se navodi u saopćenju, Pahor vjeruje da bi, uprkos poznatom odbijanju Srbije da prihvati mogućnosti da diplomatski prizna Kosovo, vlasti u Beogradu trebale uzeti u obzir to što je on napomenuo da Kosovo treba ispuniti navedene uvjete ukoliko očekuje pomoć Slovenije.

‘Španija nam je saveznik’

Predsjednik Srbije reagirao je u ponedjeljak na izjave Pahora, upitavši kako slovenski predsjednik želi ubijediti preostale članice EU-a da priznaju nezavisnost Kosova kada “nam je Španija sve veći saveznik”.

“Ako se Španija tako ponaša, što se Pahor tako ponaša? Sada će on da ubedi da Španija prizna nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić.

Premijerka Srbije rekla je, također u ponedeljak, da je neprijatno iznenađena izjavom predsjednika Slovenije da će pokušati utjecati da pet članica EU-a koje nisu priznale Kosovo to učine te ocijenila da takva izjava nije u skladu s dobrim i prijateljskim odnosima sa Slovenijom.

O tome, dodala je Ana Brnabić, nije bilo riječi tokom nedavno održanog sastanka, koji je, kako je rekla, bio dug i otvoren.

Izvor: Agencije