Borut Pahor na izborima kao nezavisni kandidat

Borut Pahor će tražiti podršku Socijaldemokratske stranke, na čijem je čelu bio 15 godina (Getty Images)

Slovenski predsjednik Borut Pahor najavio je da će se kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima kao nezavisni kandidat, sa starim sloganom “Zajedno”.

On je na najavio da će sljedeće sedmice početi prikupljanje neophodnih 5.000 potpisa i dodao da vjeruje da je glavna misija predsjednika da povezuje ljude, prenosi STA.

“Moje čvrsto uvjerenje ostaje da je saradnja prije nego isključenje ključna poluga nacionalnog razvoja”, rekao je Pahor novinarima, objašnjavajući slogan “Zajedno”.

On je kazao da smatra da je ispravno da se kandidira kao samostalni kandidat, jer kao svoje najveće postignuće smatra to što je tu funkciju obavljao nezavisno.

Kako je kazao, podršku namjerava tražiti od Socijaldemokratske stranke Slovenije, na čijem je čelu bio 15 godina prije nego što je postao predsjednik.

Prvi krug izbora 22. oktobra

Pahor je rekao da će i dalje težiti nacionalnom izmirenju, političkoj stabilnosti, reformama, modernizaciji nacionalnog sigurnosnog sistema, dobrim odnosima sa susjednim zemljama, mirnom rješavanju problema i povećanju međunarodnog ugleda Slovenije.

Govoreći o kritikama upućenim na njegov račun zbog aktivnosti na društvenim medijima, Pahor je kazao da nije istina da “sve što trebate učiniti kao predsjednik jeste napraviti fotografiju i objaviti je na Instagramu”.

Predsjednički izbori u Sloveniji bit će održaniće se 22. oktobra.

Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova birača, tri sedmice kasnije bi će održan drugi krug, u koji će ući dva kandidata s najviše osvojenih glasova u prvom krugu.

Izvor: Agencije