Borut Pahor – iskusni političar i ‘kralj Instagrama’

Pahor je tokom dugogodišnje karijere bio predsjednik parlamenta, premijer i poslanik u Evropskom parlamentu (EPA)

Aktuelni predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je u današnjem drugom krugu predsjedničkih izbora osvojio i drugi mandat, drugi je slovenski predsjednik – poslije Milana Kučana – kome je to pošlo za rukom.

Reizabrani predsjednik se politikom profesionalno i aktivno bavi već 30 godina, a bio je na svim najvažnijim funkcijama u državi, prenosi Tanjug.

Pahor (54) je tokom dugogodišnje karijere bio predsjednik parlamenta, premijer i poslanik u Evropskom parlamentu.

I AP i Reuters ga opisuju kao iskusnog političara, ali i kao “kralja Instagrama” zbog česte upotrebe društvenih medija na kojima objavljuje svoje fotografije sa službenih dužnosti i raznih sportskih aktivnosti.

Nakon današnjeg glasanja, Pahor se požalio da ga pogrešno vide kao populistu što on – kako ističe – nije.

Brojne funkcije

Američka agencija navodi da je Pahor, inače bivši maneken, bio na mnogim državnim funkcijama i podsjeća da je, prije nego što je prvi put izabran za predsjednika 2012, bio premijer Slovenije.

“Pahor je nastojao da sebe predstavi kao ujedinitelja svih Slovenaca, ali kritičari kažu da on jednostavno izbjegava da zauzme stav o važnim pitanjima”, navodi AP uz zaključak da su ključna pitanja s kojima se Slovenija suočava ekonomija, pogranični spor sa Hrvatskom i budućnost Evropske unije.

Reuters ističe da je Pahor obećao da će se, ako osvoji još jedan mandat, fokusirati na “povezivanje ljudi, saradnju, političku stabilnost i sigurnost”.

Britanska agencija napominje da, iako je uloga predsjednika Slovenije pretežno ceremonijalna, predsjednik predvodi vojsku i imenuje više visokih zvaničnika, uključujući guvernera centralne banke, premda većinu njegovih odluka o imenovanju mora da potvrdi parlament.

Novi-stari predsjednik Pahor je na prošlim predsjedničkim izborima nastupio kao predsjednik Socijaldemokrata (SD), a na ovim – kao nezavisni kandidat jer njegova stranka odbila da ga kandidira.

Izvor: Agencije