Borrell: Zapadni Balkan će dobiti novac koji mu je namijenjen

Nijedna zemlja neće izgubiti novac koji im je prethodno bio namijenjen, kaže Josep Borrell (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell je izjavio u srijedu da preusmjeravanje novca za potrebe sanacije posljedica pandemije Covid-19 ne znači da će zemlje partneri EU-a izgubiti sredstva koja su im prethodno bila namijenjena.

“Nijedna zemlja neće izgubiti novac koji im je prethodno bio namijenjen od EU-a zbog relokacije sredstava za ono što sada vidimo kao prioritet. Nivo EU pomoći će svima ostati isti, a suma koju je moguće preusmeriti svakoj od zemlja zavisit će od stepena primjene programa”, kazao je Borrell, prenosi Tanjug.

Prethodno je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi naveo da je EU “identificirao dodanih 290 miliona eura” za pomoć društveno-ekonomskom oporavku Zapadnog Balkna nakon pandemije Covid-19.

Unija će regiji dati 700 miliona eura

“Unija će s više od 700 miliona eura podržati borbu protiv korona virusa na Zapadnom Balkanu”, napisao je on na svom Twitter nalogu.

“Za trenutne potrebe izdvojeno je 38 milona eura, 374 miliona eura je preusmereno u okviru bilateralne pomoći, a dodatnih 290 miliona eura je identificirano kao pomoć za društveno-ekonomski oporavak regije”, napisao je Varhelyi.

U Briselu objašnjavaju da se sredstva za pomoć zemljama Zapadnog Balkna u borbi protiv Covida-19 preusmjeravaju iz postojećih fondova pretpristupne pomoći (IPA).

Izvor: Agencije