Borrell: U Španiji se ne sudi zbog ideja, već za kršenje zakona

Borrell: Pokušali su održati nezakoniti referendum, jednostrano proglasili nezavisnosti i time prekršili vlastiti statut autonomije Katalonije (EPA)

Ministar vanjskih poslova Španije Josep Borrell poručio je, uoči izricanja presuda katalonskim zvaničnicima, kako se u Španiji nikome ne sudi zbog političkih ideja nego zbog kršenja zakona, prenosi agencija Hina.

Naredne sedmice, najvjerovatnije u ponedjeljak, očekuje se kako će Vrhovni sud u Madridu izreći osuđujuće presude do 15 godina zatvora za 12 katalonskih političara koji su 2017. godine organizirali referendum o nezavisnosti unatoč zabrani Ustavnog suda. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju koja nije zaživjela na terenu.

Zagovornici nezavisnosti počeli su u nedjelju organizirati prve proteste uoči izricanja presude pod sloganom „sloboda političkim zatvorenicima“.

„Niko u Španiji nije zatvoren zbog svojih ideja. Da je tako Španija ne bi zaslužila biti u EU. U Španiji se vodi pravni postupak protiv osoba čije je djelovanje bilo suprotno zakonu. Pokušali su održati nezakoniti referendum, jednostrano proglasili nezavisnosti i time prekršili vlastiti statut autonomije Katalonije“, rekao je Borrell u razgovoru za Hinu u svom uredu u Madridu.

‘Politički zatvorenici’

„Pomalo umara to stalno objašnjavati, no potrebno je jer velika propaganda zagovornika nezavisnosti čitavo vrijeme insistira na terminu ‘politički zatvorenici’. Nema niti jedne ozbiljne međunarodne organizacije koja prihvaća taj izraz.“

Borrell, član vladajuće Španske socijalističke radničke stranke (PSOE), rođen je u katalonskom mjestu La Pobla de Segur.

Katalonija, autonomna pokrajina na sjeveroistoku Španije, od 1978. godine ima svoju Vladu, Parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Centralna Vlada u Madridu upravlja vanjskom, odbrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

„U katalonskom Parlamentu je jako puno zastupnika i senatora zagovornika nezavisnosti. Oni svaki dan brane ideju nezavisnosti Katalonije. U Kataloniji su i deseci komentatora, kao i na katalonskoj javnoj televiziji, koja je u službi postizanja nezavisnosti, koji konstantno zagovaraju tu ideju. Predsjednik katalonske vlade Quim Torra također svakodnevno javno zastupa nezavisnost. I nikome se nije dogodilo ništa, niti se događa“, objašnjava Borrell.

U julu je Radna grupa za arbitražna hapšenja pri UN-u (OHCHR) zatražila „trenutno puštanje na slobodu“ tri pritvorena katalonska zvaničnika ustvrdivši kako se neopravdano nalaze u pritvoru, odnosno da im je neopravdano uskraćeno pravo plaćanja kaucije. Vlada Španije je zatražila reviziju te radne grupe optuživši je za pristranost.

Presuda Evropskog suda

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu je odbacio žalbu gotovo 90 bivših i sadašnjih katalonskih zastupnika koji su tvrdili kako su im blokiranjem jedne sjednice, tokom krizne situacije u Kataloniji, bila prekršena prava.

„To je važno. Presuda Evropskog suda za ljudska prava. To je dakle, sud, jedna ozbiljna stvar. Sud sastavljen od profesionalnih sudaca, njihova analiza je pravno utemeljena. Presudom su odbačene sve optužbe da Španije ne poštuje pravo na slobodu govora i funkcioniranje parlamenta. Odbačene su optužbe zagovornika nezavisnosti na račun španskog Ustavnog suda. To je priznanje španskom pravosuđu“, kaže Borrell.

On smatra kako veliki razlog uzleta zahtjeva za nezavisnosti od 2012. godine leži u ekonomskoj krizi koja je bila potaknula razne društvene pokrete.

„Ono što je u Madridu bio pokret ogorčenih građana (indignados) i Podemos, u drugim dijelovima je bio pokret za nezavisnost. Nezadovoljstvo se kanaliziralo na taj način. Uz to je uslijedila nevjerojatna propaganda, katalonski javni zvaničnici su sistematski predstavljali Kataloniju kao žrtvu Španije“, tvrdi Borrell.

„Taj pokret je isključiv, onoga ko nije za nezavisnost ne smatra se Kataloncem, ne smatra ga se dobrim. Taj pokret se predstavlja kao predstavnik čitave Katalonije. Neprekidno govori o ‘narodu Katalonije’, kao da je čitav narod uz njega, a u stvarnosti niti ne prelazi polovicu. Jedan od velikih propagandističkih uspjeha tog pokreta je predstavljanje sebe kao jedinog glasa Katalonije.“

Izvor: Agencije