Oglasi

Borrell pozvao na veće jedinstvo unutar EU-a

Šef diplomatije Evropske unije pozvao je zemlje članice bloka da razvijaju partnerske odnose.
Borrell je na mjesto šefa diplomatije Evropske unije stupio 1. decembraEPA

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell pozvao je zemlje članice Unije da poboljšaju međusobno jedinstvo i razvijaju partnerske odnose.

Dolazeći na sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova, prvi sastanak Vijeća EU-a kojim predsjedava, izjavio je da je, umjesto da drži duge govore, napisao pismo šefovima diplomatija i ministrima odbrana zemalja članica EU-a.

'Sami ne možemo rješavati probleme'

"Objasnio sam glavne ciljeve i metodologiju rada kako bismo poboljšali jedinstvo i razvili partnerstvo jer sami ne možemo rješavati mnoge probleme, od klimatskih promjena do migracija", rekao je Borrell, prenosi Tanjug.

Na mjesto šefa diplomatije EU-a stupio je 1. decembra, kad je od Federike Mogherini preuzeo i predsjedavanje Vijećem EU-a.

Šefovi diplomatije zemalja članica EU-a na prvom sastanku pod predsjedavanjem Borrella razgovaraju o situaciji u Libiji i Boliviji, nuklearnom sporazumu s Iranom, odnosima EU-a i Afrike i ljudskim pravima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.