Borrell očekuje iskorak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Borrell je ocijenio da su EU i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak 'napravili dobar posao' u cilju ponovnog pokretanja dijaloga Srbije i Kosova. (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borrell obavijestio je ministre vanjskih poslova EU-a na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Srbije i Kosova, izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak, 16. jula, u Briselu, dovesti do “važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Srbije i Kosova”.

“Zadovoljan sam što mogu objaviti da je dijalog Srbije i Kosova ponovo pokrenut, a da će se razgovori, koji su počeli u nedjelju, nastaviti drugim sastankom u četvrtak”, poručio je Borrell, prenosi Tanjug.

U četvrtak ‘fizički’ sastanak

Borrell je, predsjedavajući prvim fizičkim sastankom Vijeća EU-a od uvođenja restriktivnih mjera protiv COVID-19, obavijestio ministre vanjskih poslova EU27 da su na videokonferenciji u nedjelju dogovoreni glavni elementi procesa i agenda sastanka u okviru dijaloga Srbije i Kosova koji će “fizički” biti održani ovog četvrtka u Briselu.

“Imamo široku agendu i dogovor o tome o čemu sve moramo razgovarati kako bi došli do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, poručio je Borrell.

Ocijenio da su EU i specijalni predstavnik za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak “napravili dobar posao” u cilju ponovnog pokretanja dijaloga Srbije i Kosova.

Izvor: Agencije